Belföld

Pressman szerint Magyarország nem egyenlő a miniszterelnökével, és Amerika sem az elnökével

rtl.hurtl.hu

2024. július 2. 20:44

Az amerikai nagykövet arra reagált, hogy Orbán letette a garast Trump mellett.

Falusi Mariann énekelte a magyar és az amerikai himnuszt a budapesti amerikai nagykövetség függetlenség napi rendezvényén. David Pressman nagykövet a beszédében megemlékezett arról, hogy a Pa-dö-dő Bye-bye Szása című dalától volt hangos Magyarország, amikor a szovjet elnyomás visszaszorult és a szabadság került előtérbe. Méltatta az énekest, akinek üzenete szerinte megtestesítette azt a humort, ravaszságot, merészséget és erőt, amit Magyarország jelent.

Pressman köszöntötte a meghívott fiatalokat is, köztük azokat a középiskolásokat, akik a nagykövetség programjának segítségével Amerikában tanulhattak. Mint mondta, ők még nem éltek akkor, amikor Falusi Mariann a kommunizmust búcsúztatta, de biztosan ismerik a rendezvényen ugyancsak fellépő Blahalouisiana zenekart.

A nagykövet ezután kommentálta Orbán Viktor kijevi útját, ami szerinte fontos és jelentőségteljes lépés. „Bár szerettük volna, ha ma ő és csapata is velünk van, de sokkal jobb, hogy ott vannak” – mondta Pressman, aki szerint az Egyesült Államok arra bátorítja az ukrán és a magyar kormányt, hogy magas szinten rendezzék nézeteltéréseiket.

Beszélt arról is, hogy az Egyesült Államokban hamarosan elnökválasztás lesz. „Ezt azért is tudom, mert az önök miniszterelnöke naponta emlékeztet bennünket arra, hogy kit szeretne győztesként látni, kire szavazna, ha amerikai lenne” – mondta Pressman, megjegyezve, hogy Orbánon kívül nincs Amerikának még egy szövetségese, aki ugyanígy nyíltan kampányolna egyetlen jelölt mellett.

Szerinte veszélyes dolog egy kétoldalú kapcsolatot pártalapokra elyezni, ami nem szolgálja a magyarok érdekét, és azt kockáztatja, hogy megváltoztatja Magyarország viszonyát Amerikával. „Talán a jelenlegi magyar kormány politikai kérdésként tekint az Egyesült Államokkal való viszonyára, de biztosítom önöket, hogy az Egyesült Államok nem” – mondta, hozzátéve, hogy ezt a kapcsolatot a magyarok és amerikaiak azon törekvése határozza meg, hogy szabadon akarnak demokráciában, jogállamban és biztonságban élni.

Szerinte az ilyen kapcsolatok nem a hatalmon lévő emberek, hanem a demokráciák között állnak fenn. „Magyarország kapcsolata az Egyesült Államokkal nem abban mérhető, hogy az önök miniszterelnöke milyen gyakran tesz politikai támogató nyilatkozatokat a közösségi médiában, vagy a magyar adófizetők mennyi pénzét költik amerikai választási jelöltek támogatására” – mondta Pressman, aki szerint óvakodni kell azoktól, akik ki akarnak sajátítani és múlandóvá tenni valamit, ami maradandó és erős.

Szerinte Amerikát nem egyetlen elnök, és Magyarországot nem egyetlen miniszterelnök határozza meg. „A demokráciáink többek, mint egy ember, legalábbis annak kellene lenniük, és az egymás iránti elkötelezettségünknek is nagyobbnak kell lennie” – mondta.

Nyitókép (archív): REUTERS/Bernadett Szabo/File Photo

#Belföld#david pressman#amerikai egyesült államok#orbán viktor#donald trump#falusi mariann

Címlapról ajánljuk