Belföld

David Pressman odaszúrt Szijjártó Péternek

rtl.hurtl.hu

2024. június 11. 21:29

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Kínával kapcsolatos gazdasági kihívásokról beszélt, figyelmeztetve a kockázatokra.

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete dicsérte az amerikai-magyar gazdasági kapcsolatokat és megosztotta gondolatait a jövőbeli együttműködésről az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) 35. születésnapján, számolt be a Portfolio.

A nagykövet kiemelte, hogy  Egyesült Államok minden tekintetben Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere. „Magyarország exportőrei számára mi vagyunk az első számú célpont Európán kívül. Az amerikai cégek, amelyek közül ma este sokan képviseltetik itt magukat, több mint 85 000 munkahelyet teremtettek ebben az országban, számtalan magyar család életét javítva ezzel” – fogalmazott.

Az esemény során a nagykövet beszélt az amerikai befektetések által nyújtott előnyökről is. Az amerikai cégek nem csupán gazdasági hasznot hoznak, hanem a magyar társadalom fejlődéséhez is hozzájárulnak.

A Portfolio beszámolója szerint a nagykövet beszédében megemlítette Szijjártó Pétert, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterét is: 

Azt várnám, hogy ha barátom, Szijjártó Péter miniszter itt lenne ma (nem pedig Oroszországban), szintén egyetértene azzal, hogy van mit ünnepelnünk, és várom erre vonatkozóan az európai uniós ügyekért felelős Bóka János miniszter gondolatait.

Pressman kitért a Kínával kapcsolatos gazdasági kihívásokra is, figyelmeztetve a kockázatokra.

Magyarország természetesen dönthet úgy, hogy ahhoz »kapcsolódik« és azzal üzletel, akivel akar. A Kínával folytatott üzletkötés azonban kötöttségekkel jár, és a kamatot gyakran szuverenitásban fizetik

– mondta, majd példaként hozta fel Sri Lanka esetét, amely szerinte Kína infrastruktúra fejlesztésére nyújtott finanszírozást nagyszerű üzletnek tekintette, egészen addig, amíg Peking fel nem használta ezt a gazdasági befolyást, hogy átvette az irányítást az ország egyik kikötője felett.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#david pressman#kína#amcham#szijjártó péter#egyesült államok

Címlapról ajánljuk