Belföld

Inkább kifizette a tanároknak járó pénzt a tankerület, minthogy beleálljon a perbe

rtl.hurtl.hu

2024. július 2. 6:28

Nem nagy összegekről, fejenként 80-100 ezer forintról volt szó.

Összesen 13 pedagógus perelte a Kelet-Pesti Tankerületi Központot a kifizetetlen többletmunkák miatt, de a tankerület az első tárgyalási nap előtt kifizette a követelt összegeket – értesült a Népszava. Egy érintett pedagógus elmondta, hogy a tankerület gyorsan és együttműködően reagált, mindenkivel peren kívül megegyeztek. A tanárok a négy napon belül elrendelt helyettesítésekért járó díjakat követelték, három évre visszamenőleg, fejenként 80-100 ezer forintot.

A pedagógusok nem a pénz, hanem az elv miatt vállalták a bírósági eljárást, hogy ne dolgoztassák ingyen őket. Meglepte őket a tankerület hozzáállása, és nem értik, miért kell perelni ahhoz, hogy megkapják a nekik járó pénzt. A munka törvénykönyve szerint a négy napon belül elrendelt helyettesítés rendkívüli munkaidő, amelyért 50%-os bérpótlék jár.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint több hasonló pert is nyertek a tanárok, és a perköltségek miatt a tankerületeknek ésszerűbb megegyezni. A Salgótarjáni Tankerületi Központ is nemrég megegyezett egy hasonló ügyben. Totyik szerint a legészszerűbb az lenne, ha a tankerületek betartanák a jogszabályokat és automatikusan kifizetnék a többletmunkáért járó díjakat, de van olyan tankerület, ahol még ma is vitatják ezeket a követeléseket.

Székesfehérváron 21 tanár indított pert a négy napon belül elrendelt helyettesítések, túlórák és iskolán kívüli munkavégzés díjainak elmaradása miatt, de a tankerület nem tartja jogosnak a követeléseket. Az ügy folytatása a nyári ítélkezési szünet után várható – teszi hozzá a lap.

Nyitókép (illusztráció): Bruzák Noémi / MTI / MTVA

#Belföld#tankerület#per#tanár#totyik tamás

Címlapról ajánljuk