Belföld

Elismerte a magyar milliárdos, hogy pénzzel támogatta Magyar Pétert, de kevés dologban ért vele egyet

rtl.hurtl.hu

2024. július 2. 18:28

Bojár Gábornak most az is elég, hogy a Tisza Pártnak esélye van megrendíteni a Fidesz hatalmát.

A leggazdagabb magyarok listáján szereplő Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója a Media1 megkeresésére elismerte, hogy pénzzel támogatta Magyar Péter pártját.

Az üzletember a portálnak küldött hosszú válaszában leszögezte, hogy szülei polgári liberális eszmék mentén nevelték, amit azóta is őriz, „még ha bizonyos körökben a liberális szó ma szitokszónak is számít”. A liberális mentalitás egyik lényegének pedig azt tartja, hogy „tiszteljük a sajátunktól eltérő, de emellett vitathatatlanul demokratikus értékrendeket is”. Szerinte a Tisza Pártnak nyújtott támogatását „ennek fényében lehet értelmezni”.

Bojár azt írta: úgy látta, hogy „most Magyar Péternek nagyobb esélye van a Fidesz hatalmának megrendítésére, mint bárki másnak, beleértve az értékrendjükben hozzám sokkal közelebb álló pártokat is”, ezért vállalta Magyar kérésére az anyagi támogatást.

Hogy mennyivel? Nem lesz titok, mivel az összeg meghaladta a félmillió forintot, így a párt beszámolójában megjelenik majd a szám

– írta Bojár, aki szerint az összeg nyilvánosságra hozatala a Tisza Párt kötelessége, ebben nem akarja megelőzni őket. De szerinte nem akkora összegről van szó, ami azt jelentené, hogy ő áll Magyar Péter mögött anyagilag, és reméli, hogy nem az ő támogatása a legnagyobb.

Bojár szerint az Orbán-rendszer bűne, hogy a vállalkozók többsége nem meri névvel vállalni, hogy támogat egy pártot, pedig „a polgári mentalitáshoz hozzá kellene, hogy tartozzon nyíltan felvállalni értékrendünket, akár üzleti hátrányok árán is”.

A vállalkozó ugyanakkor nem rejtette véka alá, hogy mi nem tetszik neki Magyar Péterben: az, hogy „nehezen viseli a kritikát és ezért a maradék valóban független sajtónak is nekimegy”, hogy támogatja az olimpiarendezést, ami Bojár szerint a hazánkat anyagi csődbe vezető presztízsberuházás, és azzal is elégedetlen, hogy Magyar a többi létező ellenzéki pártot „pocskondiázza”. Az EU-ról alkotott nézeteik sem egyeznek, de Bojárnak „most elég”, hogy a Tisza Párt az Európai Néppárt tagjaként nem folytathatja a Fidesz oroszbarát politikáját.

Nyitókép (archív): MTI / Marjai János

#Belföld#magyar péter#tisza párt#bojár gábor

Címlapról ajánljuk