Belföld

Még mindig működik a vadászati kiállítást szervező cég, sőt: 750 milliós buktát hozott össze

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2024. július 1. 5:48

Tavaly még mindig 17 embert foglalkoztatott a 2021-es vadászati kiállítás szervezésére létrehozott cég, személyi jellegű kifizetésekre 355 millió forint ment el. Amellett, hogy két könyvet megjelentettek, igyekeznek megőrizni a kiállításra készült eszközök értékét – erre minden bizonnyal nagy szükség is van, mert beszámolójuk alapján a piacon ezek nem kelendők. Már a mérleg készítésekor úgy látták: szükséges lesz újabb állami támogatás.

Mínusz 749,4 millió forintos adózott eredménnyel, azaz méretes veszteséggel zárta 2023-at a 2021-es vadászati kiállításra létrehozott, állami tulajdonban lévő Egy a Természettel Nonprofit Kft., 

ez azonban nem jelenti azt, hogy idén látványosan meghúznák a nadrágszíjat: februárban már alá is írtak egy nettó 250 millió forintos keretszerződést (amelyből nettó 75 millió forint opciós rész) a plakátkampányokkal ismertté vált Balásy Gyula cégeivel,

a New Land Media Kft.-vel és a Lounge Design Kft.-vel gyártási és rendezvényszervezési feladatok elvégzésére. Hogy pontosan mire szeretnék elkölteni a pénzt, a közbeszerzési dokumentumból nem derült ki, így megkérdeztük az állami céget. Válaszukkal bővítjük cikkünket. 

A cég létrehozásáról kormányhatározat született, sőt, még saját kormányzati felelőst is kapott a 2021-es kiállítás: Kovács Zoltán lett az Egy a Természettel Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos. Nagy erőkkel toborozták a résztvevőket. A 2021. szeptemberi esemény előtt például Kovács körlevélben invitálta az intézményvezetőket, igencsak kedvező feltételeket kínálva: a jelentkező diákcsoportok teljesen ingyen bemehettek a kiállításra, természetesen a tantestület tagjaival együtt, és az állami MÁV szintén ingyenes utazást kínált számukra. A MÁV nagylelkűsége itt sem állt meg: a kiállításra érkező látogatóknak általános 50 százalékos kedvezményt kínált.

2022-ben derült ki, hogy mire volt elég a nézőcsalogatás: a jegybevétel alacsony volt ahhoz a látogatószámhoz képest, amelyet korábban közölt a kormány. Akkor ezt azzal magyarázták az RTL Híradónak, hogy például a családi jegyekkel egyszerre többen is bemehettek:


2021-et még így is nyereséggel zárta a szervező cég: 510 millió forint lett az adózás utáni eredményük úgy, hogy a kiállítás és a kapcsolódó rendezvények 17 milliárd forint közpénzbe kerültek.

Közben egyre-másra derültek ki a furcsaságok, például, hogy

  • egyetemi hallgatókat köteleztek, hogy „önkénteskedjenek” a kiállításon.
  • Százmilliókat költöttek egy fideszes kötődésű ügyvédi irodánál, tízmilliókat a kormányközeli Hír TV-nél, de Mészáros Lőrinc bizalmasának szakácskönyvére is közpénzt áldoztak.
  • tízezer darab, összesen 10 tonnányi agancsból készíttettek szobrot Szőke Gábor Miklóssal 240 millió forintért. Később az elvileg gyűjtött agancsokon fűrészelés nyomait fedezték fel.
  • Majd az is napvilágra került, hogy a kiállítást kormánybiztosként egyengető Kovács Zoltán feleségének üzlettársa milliókat kapott a szervező cégtől felügyelőbizottsági tagként. 
  • Öntötték a pénzt a kiállítás kommnunikációjába, erre ugyancsak a cikkünk elején említett Balásy Gyula cégeinél költöttek.

Hogy a vadászat és a pápalátogatás hogyan függ össze, azt nem tudjuk, viszont ez a cég költötte a közpénzt az ugyancsak 2021 szeptemberében megrendezett Eucharisztikus Kongresszus szervezésére is, amelynek záró szentmiséjére Budapestre látogatott Ferenc pápa is.

De miért létezik még a szervező cég?

A cég 2023-as mérlegéhez készült kiegészítő mellékletből az derül ki, hogy 2023-ban fő feladatunk a kiállítás tárgyiasult eszközeinek (preparátumok, képzőművészeti alkotások ) érték- és állagmegőrzése, valamint a Nimród című vadászújság kiadása és a vadászkamarai tagokhoz történő eljuttatása volt. Kiadtak egy Széchenyi Zsigmondról szóló könyvet, illetve elkészítették a Ferenc pápa látogatását bemutató, Isten áldd meg a magyart című albumot. Tavaly 12 megyei helyszínen szervezetek fórumokat az Országos Magyar Vadászkamarával együttműködve.

A cég 2023. december 31-én 17 főt foglalkoztatott. Bérekre és egyéb, személyi jellegű juttatásokra 355,3 millió forintot költöttek.

A méretes veszteség oka pedig az, hogy a korábbi évek eredménytartalékát és a jegyzett tőke egy részét használták fel, így az ügyvezetés javasolta a jegyzett tőke leszállítását a törvényes minimum összegre.  

Kell még állami támogatás

A 2024. évi folyamatos működéshez a megnövekedett saját bevételeken túl további költségvetési támogatás szükséges

– olvasható a dokumentumban, amelyben arról is írnak, hogy a beszámoló elkészítésekor a 2024-es működési támogatással kapcsolatos eljárás folyamatban van. Emellett a rövid lejáratú kötelezettségeknél tüntették fel a tavaly megérkezett, de a tervek szerint csak idén elszámolt támogatást, amelynek értéke 1,8 milliárd forint.

A számoknak vélhetően az sem tett jót, hogy míg a Nimród újság kiadásához igénybe vett szolgáltatások értéke tavaly 541,1 millió forint volt, addig a lap hirdetésekből 48,8 millió forintot szedett össze, az újságeladás és tartalom-előállítás bevételei pedig 288,9 millió forintnál álltak meg. 

Ráadásul úgy tűnik, a piacon nem igazán van igény a kiállításra legyártott eszközökre. Nem csak tavaly, idén is értékcsökkenést kellett elszámolniuk olyan tételek után, mint a 

  • 2020-2021-ben elkészült filmek, 
  • a még nyilvántartott applikáció, 
  • könyvek,
  • preparátumok.

Ugyanis, mint írják, „azok értékesítése iránt tartósan piaci igény nem mutatkozott”.

Frissítés: cikkünk megjelenése után reagált a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Azt írták:

„A nagy sikerű, több mint egymillió látogatót fogadó 2021-es »Egy a Természettel« Vadászati és Természeti Világkiállítás nyilvánvalóvá tette, hogy van lehetőség, mód és keret a vadászatról és a természetvédelemről való értelmes, civilizált, felvilágosító formában beszélni. A világkiállítást szervező cég a világkiállítás hagyatékának fenntartásával és az »Egy a Természettel« brand továbbvitelével foglalkozik, ezért is foglalkoztat 17 főt és köt ehhez kapcsolódó szerződéseket. Ilyen többek között a Nimród Vadászújság kiadása, amely a természetmegőrzők és vadászok számára kiemelt kulturális értékkel bír.”
 
Nyitókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Nagy István agrárminiszter, Kovács Zoltán államtitkár, a vadászati kiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára. Balról Hidvégi Béla vadász beszél egykori dolgozószobájában a keszthelyi Vadászati Múzeumban, az új épületszárny átadóünnepségén, 2021. augusztusban. – Fotó: Varga György / MTI

#Belföld#vadászati kiállítás#egy a természettel nonprofit kft.#kovács zoltán#rendezvényszervezés#Balásy Gyula#ma

Címlapról ajánljuk