Belföld

Az állam felszólította az üzemanyagkereskedőket, hogy legyen olcsóbb az üzemanyag

rtl.hurtl.hu

2024. június 28. 11:00

A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, hogy továbbra is készek beavatkozni az árazásba.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken közleményt adott ki, amelyben felszólította az üzemanyagkereskedőket, hogy az üzemanyagárakat a szomszédos országok átlagárai alá csökkentsék. Jelenleg Magyarországon a 95-ös oktánszámú benzin átlagosan 610 forintba, a dízel pedig 629 forintba kerül literenként, ami magasabb a szomszédos országok átlagárainál.

A kormány szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar családok többet fizetnek az üzemanyagért, és szükséges az árak csökkentése.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon a benzin és a dízel üzemanyag ára is meghaladja a régiós átlagárakat. A kormány figyelmeztetett, hogy beavatkozik az üzemanyagpiacon, ha a kereskedők nem csökkentik áraikat. Az árak emelkedése részben a kőolaj- és kőolajtermék-jegyzésárak, valamint a forint/dollár árfolyamváltozás következménye.

A Reggeliben is téma volt az üzemanyagok ára, Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy a kormány az adók révén befolyásolhatná az árakat.


Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője arra számít, hogy az árak már közel vannak a csúcshoz, úgyhogy további drasztikus drágulástól nem kell tartanunk. Előrejelzése szerint a továbbiakban plusz-mínusz 20 forintos árváltozásokra kell készülnünk.


Nyitókép: MTI Fotó / Balogh Zoltán

#Belföld#benzin#gázolaj#üzemanyag#állam#nemzetgazdasági minisztérium

Címlapról ajánljuk