Belföld

Medián: Magyar Péter szavazói a leginkább kormánykritikusak, ha korrupcióról van szó

rtl.hurtl.hu

2024. június 26. 12:53

A Medián közvélemény-kutatása szerint a Magyar Péter-féle Tisza Párt szavazói képviselik legkövetkezetesebben az ellenzéki-kormánykritikus álláspontot az ügyben.

Magyar Péter szavazói a leginkább kormánykritikusak, ha korrupcióról van szó, derült ki a Medián legfrissebb reprenzentatív közvélemény-kutatásából, amelyet a HVG-n publikáltak. A felmérésből az is kiderült:

nagyon magas azok aránya, (közel 60 százalék) akik úgy gondolják, hogy a kormányra „nagyon nagy” vagy „nagymértékben” jellemző a korrupció.

A válaszadók ugyanilyen arányban vélik úgy, hogy nem egyedi esetekről van szó, hanem központilag megszervezett, rendszerszintű visszaélésekről. A Tisza Párt szavazói közül különösen magas arányban, 91 százalékban tartják rendszerszintű problémának a korrupciót. A fideszesek körében viszont csak 26 százalék szerint ez a helyzet.

A felmérésből az derül ki: leginkább a fiatalabb, iskolázottabb, nagyvárosi lakosok gondolják központilag, felül irányított jelenségnek a korrupciót. A válaszadók fele hallott az Integritás Hatóságról, de csak 20 százalék gondolja úgy, hogy a korrupciós esetek felderítésére létrehozott szervezet független a kormánytól.

Még a következők is kiderültek:

  • A lakosság 72 százaléka hallott az EU jogállamisági eljárásáról.
  • A teljes népesség kétharmada ért egyet azzal, hogy az EU célja a pénzek átlátható felhasználása. A tiszások 96 százaléka gondolja így, a fideszesek 31 százaléka.
  • A fideszesek többsége, 59 százaléka szerint az EU bele akar avatkozni Magyarország belügyeibe.
  • 60 százalék szerint z EU-nak joga van feltételhez kötni az uniós pénzek folyósítását.
  • Magyar Péter szavazói képviselik legkövetkezetesebben a kormánykritikus álláspontokat.

A felmérést május 31-e és június 5-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet 1000 fős országos reprezentatív minta telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, így jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3,5 százalék.

Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

#Belföld#Medián#közvéleménykutatás#magyar péter#tisza párt#korrupció#eu#jogállamiság

Címlapról ajánljuk