Belföld

Maszk nélkül ellenőrizte a pesti gyermekszívsebészetet a szamárköhögéses járványügyes

rtl.hurtl.hu

2024. június 22. 8:38

Az illető nem tudta, hogy az egykor halálos fertőző betegség miatt köhög, csak két nappal később lett diagnózis. Napok múlva fog kiderülni, hogy hány gyereket fertőzhetett meg.

Egy fővárosi kormányhivatal munkatársa köhögött, mégis maszk nélkül végzett járványügyi ellenőrzést hétfőn a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) intenzív részlegén, majd két nap múlva bejelentette, hogy szamárköhögéssel kezelik. Ezután a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikáját is felkereste, de ott nem találkozott betegekkel, írja a Népszava.

Az előbbi intézmény megerősítette a lap értesülését. Mindkét intézményben azonnali járványmegelőző intézkedéseket hoztak, elkülönítették az esetleg megfertőzött gyerekeket, és keresték a kontaktokat. A GOKVI gyermekkardiológiai intenzív részlegén, ahol főként újszülötteket kezelnek, csak csütörtökön értesültek a betegségről. A szamárköhögés ellen csak két hónapos kortól van oltás, így a csecsemők védtelenek voltak.

A lapnak nyilatkozó infektológus szerint a szamárköhögés rendkívül fertőző, és súlyos következményekkel járhat csecsemőknél. Az intézmények fokozott higiénés óvintézkedéseket tettek, de csak néhány hét múlva derül ki, hány embert fertőzött meg az ellenőr.

A hatóság szerint a beteg ellenőr minden szükséges intézkedést megtett, értesítette a kórházat és a kontaktokat, és vizsgálatot rendelt el.

Nyitókép (illusztráció): Pexels

#Belföld#járvány#szamárköhögés#gyerek#szívsebészet

Címlapról ajánljuk