Belföld

A fideszes polgármester Magyar Péterről: Érdemes tisztelettel nézni ezt az eredményt

rtl.hurtl.hu

2024. június 21. 8:09

Székesfehérvár polgármestere arról is beszélt a 24.hu-nak adott interjúban, hogy hogyan éli meg, hogy a városban az ő népszerűsége jóval nagyobb, mint a kormánypárté.

Cser-Palkovics András interjút adott a 24.hu-nak, amiben arról beszélt, hogy az öt évvel ezelőtti eredményéhez képest 13 százalékponttal javított, így a támogatottsága 61-ről 74 százalékra nőtt, és 11 ezerrel több szavazatot kapott, 22 ezer helyett 33 ezret. A 24.hu újságírója rákérdezett, nem érzi-e kínosnak, hogy sokkal népszerűbb Székesfehérváron, mint a Fidesz, amely a listás EP-szavazáson „csupán” 40,79 százalékot ért el.

Cser-Palkovics válaszában kifejtette, hogy miért nem tartja ezt kínosnak. Meggyőződése, hogy a helyi közösségek építése és a polgárok közvetlen kiszolgálása során szerzett támogatottsága független a pártpolitikai preferenciáktól. Az emberek értékelik a helyi vezetők munkáját és közösség iránti elkötelezettségét, ami gyakran felülírja a pártpreferenciáikat. Ezzel példát mutat arra, hogy egy politikus képes lehet túllépni a pártpolitikai korlátokon, és saját személyes teljesítménye alapján elnyerni a választók bizalmát.

Székesfehérváron a politikai oldalak között sikerült gesztusokat tenni egymás felé, különösen a Covid-válság idején, amikor közösen dolgoztak a válság kezelésén. Cser-Palkovics hangsúlyozza a személyes kapcsolatok és a helyi közösség építésének fontosságát. Véleménye szerint ezek a tényezők nagyban hozzájárultak sikeréhez.

A polgármester kiemeli a tisztelet és a megfelelő stílus fontosságát a politikai kommunikációban, különösen az ellenfelekkel szemben. Szerinte a politikai párbeszédnek és a vitáknak mindig a kölcsönös tiszteleten kell alapulniuk, még akkor is, ha a vélemények eltérnek. Hangsúlyozza, hogy a helyi közösségek erősítése és az emberek bevonása a döntéshozatalba kulcsfontosságú a sikerhez.

Magyar Péterről is említést tett:

Ha az erősebb, jobb csapat úgy megy ki a pályára, hogy nem tiszteli az ellenfelét, akkor jönnek a váratlan vereségek. Azt vallom, hogy bármilyen – akár erősen kritikus – véleményem is van egy pártról, egy politikusról, fontos, hogy tiszteljem az eredményeit, és legalább a beszélőviszonyt fenntartsam vele. Ha valaki a semmiből érkezve pár hónap alatt 30 százalékot szerez egy országos választáson, akkor érdemes tisztelettel nézni ezt az eredményt

– mondta Székesfehérvár polgármestere, aki szerint a Fidesznek figyelnie kell a Tisza Párt tevékenységét és megfelelően reagálnia kell rá. Hangsúlyozta, hogy Magyar Péteréknek a következő hónapokban olyan kérdésekkel kell szembenézniük, amelyeket eddig elodázhattak, különösen az önkormányzati munkát illetően. Az önkormányzatok szerepéről, feladatairól, hatásköreiről és a finanszírozási kérdésekről is állást kell foglalniuk. Emellett ki kell alakítaniuk véleményüket az európai uniós források helyzetéről is, amelyek jelenleg nem érkeznek meg az országba.

Cser-Palkovics említette, hogy ismer néhány Tisza párti szimpatizánst, de olyan aktivistát nem, aki máris politizálna. A Tisza Párt jelenleg nem képviselteti magát az új közgyűlésben, de valószínű, hogy a következő hónapokban fogják megszervezni a helyi csoportjukat. Bár nem lesznek a képviselő-testületben, tagjaik részt vesznek a helyi közéletben és a közösség mindennapjaiban.

Cser-Palkovics nyitott az együttműködésre a Tisza Párt helyi figuráival, mivel a fehérváriak elvárják, hogy a város tovább fejlődjön és nyugodtan működjön.

Az interjú során Cser-Palkovics arról is beszél, hogy hogyan lehet a helyi politikát függetleníteni a pártpolitikától, és hogyan lehet a helyi közösségek érdekeit előtérbe helyezni. Szerinte a helyi vezetőknek a közösség szolgálatát kell előtérbe helyezniük, és olyan döntéseket kell hozniuk, amelyek valóban a helyi lakosok érdekeit szolgálják.

Végül a polgármester kifejti, hogy a jövőben is ezen elvek mentén kíván dolgozni, és továbbra is azon fog munkálkodni, hogy Székesfehérvár egy élhető, összetartó közösség legyen. Úgy véli, hogy a helyi politikai kultúra fejlesztése és a közösségi együttműködés erősítése a siker záloga.

Nyitókép: MTI / Bodnár Boglárka

#Belföld#székesfehérvár#Cser-Palkovics András#interjú

Címlapról ajánljuk