Belföld

Szendrői fideszes polgármester: délelőtt nyolcezret, délután már csak hatezret fizettek a szavazatokért

rtl.hurtl.hu

2024. június 20. 8:45

Szaniszló János, Szendrő fideszes polgármestere állítja, egyik ellenfele összesen hatmillió forintot költött voksokra az önkormányzati választáson. Megjegyezte, bizonyítani tudja, hogy „harminc autóval szállították az embereket”, némelyik állítása szerint huszonegyszer fordult egy választókörzetben.

Délelőtt nyolcezer forintot fizettek a szavazatokért a borsodi Szendrőn, délután már csak hatezret értek az ikszek – ezt nyilatkozta a Szabad Európának Szaniszló János, a város fideszes polgármestere, aki szerint egyik ellenfele összesen hatmillió forintot költött voksokra az önkormányzati választáson. 

A lap riportja szerint Szendrőn még múlt hét pénteken is állt a bál a szavazások miatt. A négyezer lelkes településen összesen hárman versenyeztek a polgármesteri székért, amelyet végül a 2020 óta regnáló, Fidesz–KDNP-s Szaniszló János nyert meg. Az egyik ellenfele, Dolányi János azonban panasszal élt, mert nem tudta elfogadni vereségét.

A fideszes politikus azt állítja, a szavazás napján folyamatosan kapta a bizonyítékokat a csalásról. Furcsamód ennek ellenére hivatalos panaszt nem tett. A polgármester hozzátette: azt is tudja bizonyítani, hogy ellenfele hogyan szállíttatta a szavazókat az urnákhoz. „Ami nagyon borzolta a lakosság kedélyét, az a Dolányiék részéről történő nagymértékű szállítás és pénzosztás volt.

Közszájon forgott a dolog, hogy nyolcezer forint volt egy szavazat, de déltől már csak hatezer meg négyezer, mert úgy gondolták, hogy akkorra már megvan a többségük. (…) Hihetetlen módon fel volt építve, harminc autóval szállították az embereket, de azt is tudjuk fotódokumentációval bizonyítani, hogy volt olyan autó, amelyik huszonegyszer fordult meg egy választókörzetben

– állította a fideszes polgármester.

A lap emlékeztet: Dolányi Jánés építkezési vállalkozó az előző, 2019-es helyhatósági választásokon indult és nyert függetlenként, de egy évvel később lemondott, majd az időközi választáson Szaniszló János győzött. A szavazás előtt néhány nappal egy furgonból osztott élelmiszercsomagot a városban, és arra biztatta az embereket, hogy rá tegyék az ikszet, mindezt ráadásul élőben közvetítette a Facebookon.

Nem ez az egyetlen furcsaság az önkormányzati választásokon. A Szabad Európa beszámolója szerint az ukrán határ menti Kispaládon annak a korábbi fideszes polgármester asszonynak a fia nyerte a választást, akit 2021-ben százrendbeli közokirat-hamisítás és költségvetési csalás miatt ítéltek el. Az asszony polgármesterként több száz frissen honosított ukrán–magyar állampolgárt jelentett be a falubeliek házaiba.

Olyan ez az egész, mint valami családi biznisz. Az anya 21 év után átadja a fiának a falut, gondolom, majd ő is át fogja adni a polgármesteri széket húsz év után a fiának

– mondta a lapnak Sankó Ádám független helyi önkormányzati képviselő.

Nyitókép: A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrő város kormányablakának épülete az intézmény avatásának napján, 2022. február 4-én. Fotó: Vajda János / MTI

 

#Belföld#szavazatvásárlás#választási csalás#szendrő#választás#önkormányzati választás

Címlapról ajánljuk