Belföld

Főpolgármester-helyettes: Vitézy Dávidnak lehetett valami zsebszerződése az Orbán-kormánnyal

rtl.hurtl.hu

2024. június 19. 9:20

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes arról is beszélt, hogy „az Orbán-kormány pénzügyminisztere arra büszke, hogy hatalmi erővel le tudott emelni újabb kétmilliárd forintot a fővárosi önkormányzat számlájáról”.

„Csődről az beszél, aki maga akarja előidézni azt. Meglepő módon az ország pénzügyminisztere drukkol, hogy a nemzet fővárosa fizetésképtelenné váljon, miközben az ország gazdasági fellendülése erősen függ Budapesttől” – így értékelte a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes Varga Mihály keddi Facebook-posztját.

A miniszter ebben azt írta: „A Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét, így a Kincstár 2 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról. Ezzel már több mint 30 milliárd forint be nem fizetett adót kellett behajtani az önkormányzattól”. A főpolgármester-helyettes nem igazán érti, milyen érvek írhatták felül a bíróság első fokon hozott döntését, amely elrendelte a jogvédelmet, és ezzel megtiltotta az inkasszálást. Kiss Ambrus úgy fogalmazott:

Az Orbán-kormány pénzügyminisztere arra büszke, hogy hatalmi erővel le tudott emelni újabb kétmilliárd forintot a fővárosi önkormányzat számlájáról

A lap felidézi: a fővárosi önkormányzatnak idén 75,5 milliárdot kellene fizetnie szolidaritási hozzájárulás címén, miközben a kötelező feladatok ellátására csak 35,9 milliárd forint állami támogatást kap. A lap szerint ez jóformán azt jelenti, hogy valójában Budapest segíti az állam működését, mégpedig 39,6 milliárddal. A főváros pénzügyeiért felelős főpolgármester-helyettes ugyanakkor nem tagadta, hogy a város jelenleg folyószámlahitelből működik, a pénzügyi számláló mínusz 4,5 milliárd forinton áll. 

A fővárosi önkormányzat immáron az Állami Számvevőszék szerint is nettó befizetője az államkincstárnak, vagyis Budapest többet fizet az Orbán-kormánynak, mint amennyit feladatellátásra kap 

– magyarázta Kiss Ambrus. Megjegyezte, „még így is átbillenhetne a mérleg, ha a kabinet megfizetné a Lánchíd-felújításhoz járó 6 milliárd forintot, de nem teszi”. A lap arra is rákérdezett a főpolgármester-helyettesnél, hogy lát-e összefüggést a Fidesz által támogatott Vitézy Dávid veresége és a pénzbehajtás azonnali újraindítása között. Erre azt válaszolta:  

Vitézy Dávid azt ígérte az utolsó hetekben, hogy neki nemcsak programja van, de pénzt is tud hozzá szerezni. Így valószínűleg lehetett valamiféle zsebszerződése a kormánnyal arról, hogy milyen támogatásokra számíthat győzelme esetén.

Nyitókép: Kiss Ambrus (független) általános főpolgármester-helyettes felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2024. február 28-án. Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#Kiss Ambrus#főpolgármester-helyettes#vitézy dávid#fővárosi önkormányzat#varga mihály#inkasszó#főpolgármester-választás

Címlapról ajánljuk