Belföld

Nagy nap ez a világhírű magyar sűrített paradicsomnak

rtl.hurtl.hu

2024. június 18. 14:53

Hungarikum lett az Aranyfácán sűrített paradicsom.

Nagy István agrárminiszter kedden, a Hungarikum Bizottság ülésén a tárca közleménye szerint arról beszélt, hogy 3 elemmel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és két tétellel gyarapodott a Magyar Értéktár.

A kedden meghozott döntések értelmében bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe 

  • a kocsi, egy magyar eredetű közlekedési megoldás, amely már 500 évvel ezelőtt növelte a közúti közlekedés kényelmét és gyorsaságát. 
  • Hungarikum lett a szaloncukor, amely a karácsony elmaradhatatlan része, és a XIX. századi megjelenése óta a hazai cukrász- és édesipar fontos terméke. 
  • A hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom világszerte ismert (legalábbis a Hungarikum Bizottság szerint), kizárólag magyar földeken termesztett paradicsomból készül.

A Magyar Értéktárba felvett új elemek közé tartozik a pápai sonka, amely a pápai húsipar híres terméke, amely mára világhírnévre tett szert (szintén a Hungarikum Bizottság szerint). A Magyar Értéktár bővül a déli harangszóval is, amely a nándorfehérvári diadal emlékére elrendelt mindennapi harangszó.

 A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#hungarikum#magyar értéktár#nagy istván

Címlapról ajánljuk