Belföld

Hadházy szerint egy lélek sincs a radamosi nevelési központban, aminek építéséhez 276 milliót adott a kormány

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 18. 12:57

Hadházy Ákos szerint utoljára akkor láttak gyerekeket a javarészt magyar adóforintokból épült radamosi nevelési központban, amikor tavaly decemberben Novák Katalin ott mikulásozott.

Hadházy Ákos videós poszttal jelentkezett a szlovéniai Radamosból, ami egy 250 fős falu a magyar határ közelében, Rédicstől nem messze. Az ellenzéki országgyűlési képviselő azt mutatta be, hogy mi a helyzet a településen a magyar kormány támogatásával épült Korai Fejlesztő Központtal. A létesítmény építéséhez 276 millió forintot adott a magyar állam, amit a szlovén kormány 38 millió forinttal egészített ki.


Az intézményt 2022 októberében adták át, „a helyiek szerint azonban azóta csak akkor volt ott gyerek, amikor tavaly december elején Novák Katalin odalátogatott” – közölte Hadházy Ákos, az üres épület kihalt udvara elől bejelentkezve.

Azt, hogy itt nem működik semmi, a közeli Lendván is megerősítették helybéliek

– tette hozzá a politikus, aki szerint igazából nem is gondolta senki komolyan, hogy az épületben tényleg gyerekekkel foglalkoznak majd fejlesztő pedagógusok. Radamos ugyanis távol fekszik a nagyobb településektől, az épület udvarán mindössze egy mászókát és hintát helyeztek el, van viszont garázs, mutatott rá a furcsaságokra Hadházy Ákos.

Ez a ház csak a jéghegy csúcsa, ha a határon túlra a Bethlen Alap által teljesen ellenőrizhetetlenül szétszórt adófizetői (nem EU-s, hanem magyar) pénzekre gondolunk

– fogalmazott Hadházy Ákos.

A radamosi fejlesztő óvoda a Google Maps szerint átmenetileg zárva van.


Novák Katalin látogatásáról annak idején a korábbi köztársasági elnök Facebook-oldalán is hírt adtak, azzal, hogy „az intézmény a Muravidéki Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség fenntartásában működik, és várja az anyanyelven tartott korai fejlesztőpedagógiai foglalkozásokra a muravidékieket”:

#Belföld#magyar kormány#határon túli magyarok#határon túli szavazók#novák katalin

Címlapról ajánljuk