Belföld

Elméleti testnevelésórát javasoltak oda, ahol nincs tornaterem

rtl.hurtl.hu

2024. június 17. 16:59

Elméleti testnevelésórák is jöhetnek azokban az iskolákban, ahol nincs tornaterem vagy tornaszoba.

Azokban az iskolákban, ahol a tornatermek, tornaszobák szűkössége vagy hiánya miatt nem lehet szakszerűen megtartani a heti öt testnevelés órát, ott elméleti tanórák is lehetnek, például sporttörténelem – legalábbis ezt javasolta az oktatásirányítás az érintett intézményeknek, miután szigorított a tesiórák alóli felmentés szabályain a kormány.

Eddig a heti 5 órából kettőt ki lehetett váltani sportköri foglalkozásokkal vagy néptánccal, azonban szeptember 1-től erre csak a versenysportolóknak lesz lehetőségük. Emiatt sokkal többen lesznek egy-egy órán, hely azonban nem lesz több, még vannak olyan intézmények, ahol sem tornaterem, sem tornaszoba nincs. Miután a 2012-2013-as tanévben bevezették a mindennapos testnevelést, akkor jöttek olyan megoldások, mint a folyosón tartott óra.

A KSH adatai szerint 200 olyan iskola lehet, ahol nincs tornaterem, vagy szoba. A Belügyminisztérium azt válaszolta a Népszava kérdéseire, hogy a tankerületi központoknak van saját költségvetésük, saját tornaterem hiányában másik köznevelési intézményben, vagy önkormányzati sportlétesítményben, megszervezhetik a testnevelésórákat. A középiskolai testnevelés a tárca szerint amúgy tartalmaz elméleti részt, ami leginkább azokat a diákokat érinti, akik érettségizni szeretnének a tantárgyból.

A kormány szigorításáról az RTL Híradó is beszámolt:


Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

#Belföld#testnevelés#óra#tornaterem#tornaszoba#elmélet#tanítás#oktatás#belügyminisztérium

Címlapról ajánljuk