Belföld

Pedagógusok százai eshettek el a jubileumi pénztől

rtl.hurtl.hu

2024. június 14. 10:56

Abszurd, méltatlan helyzet állt elő Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő szerint.

Hadházy Ákos független képviselő egy szerinte abszurd helyzetről számolt be, mely szerint az új státusztörvény miatt több száz pedagógus vesztette el a jubileumi jutalmát, ami két-három havi pluszpénzt jelentett volna számukra. A tanárok hiába fordultak a tankerületekhez, az Oktatási Hivatalhoz vagy a Belügyminisztériumhoz, mindenhol elutasították őket a jogszabályokra hivatkozva.

Korábban a jubileumi jutalom csak az állami iskolákban eltöltött idő alapján járt, de az új törvény szerint január 1-jétől a nem állami intézményekben töltött időt is figyelembe veszik. Ez azonban sok tanárt hátrányosan érintett, mivel a jutalmat a jubileum napján kell folyósítani. Így több száz tanár van, aki a régi szabályok szerint még nem érte el a jubileumi jutalmat, de az új szabályok szerint már túl is lépett rajta.

Például egy tanár, aki január 1-je előtt 24 évnél tartott, január 1-je után hirtelen 25 év és 2 hónap szolgálati idővel rendelkezett, de a tankerület szerint csak 2028-ban kaphatja meg a 30 éves jubileumi jutalmát. Még rosszabbul jártak azok, akik a 40 éves jubileumot „ugrották át”, ők soha nem kapják meg a három havi pluszpénzt. Hadházy szerint ezzel a trükkel körülbelül fél milliárd forintot spórolhatott a kormány az érintett tanárokon.

Nyitókép: Hadházy Ákos / Facebook

#Belföld#pedagógus#jutalom#hadházy ákos#képviselő

Címlapról ajánljuk