Belföld

Donald Trump fia szerint Orbán Viktor nagy vezető

rtl.hurtl.hu

2024. június 14. 8:11

Donald Trump Jr-t Orbán Viktor is fogadta a Karmelitában. 

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban fogadta ifjabb Donald Trump üzletembert, a korábbi amerikai elnök fiát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor a magyar-amerikai kapcsolatok jövőjéről, az illegális migrációról valamint az orosz-ukrán háborút lezáró béketeremtési lehetőségekről cserélt eszmét vendégével – mondta Havasi Bertalan.


Donald Trump Jr. a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnökének meghívására érkezett Magyarországra. A BKIK és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) együttműködése keretében az MCC-n tartott előadást. 


Orbán a „nagy vezető”

Az ifjabb Donald Trump azt mondta az állami hírügynökség beszámolója szerint az MCC-ben, hogy az amerikai konzervatív körök nagy vezetőként tekintenek a magyar kormányfőre, aki „Magyarországot teszi az első helyre.” Az egykori amerikai elnök fia ugyanakkor arról nem beszélt, hogy Trump párttársa, a Republikánus Párt szenátusi vezetője nemrég egy teljes felszólalást szentelt annak, hogy Orbán Viktort szapulja.

Mitch McConnell akkor azt közölte, hogy „Magyarország vezetői Amerika legnagyobb stratégiai ellenfeleihez dörgölőznek”, megemlítve, hogy „egy orosz neoszovjet imperialistának hízelegnek”, és „önként legitimálják a világ legaktívabb állami terrortámogatóját”, Iránt, ahova „magas rangú diplomáciai és kereskedelmi küldöttséget” küldtek.

Nem gondoltam volna, hogy konzervatívok kedvelni fognak olyanokat, akik Iránnak nyaliznak 

– mondta a republikánus vezető.

Ajánló: „Kína lábtörlője” – több mint 7 percig szidta az Orbán-kormányt a Republikánus Párt szenátusi vezetője

Donald Trump Jr. előadásában és az azt követő beszélgetésben kitért az amerikai választásokra, az Egyesült Államok belpolitikájára, valamint a világpolitikára, a többi között a közel-keleti konfliktusra és az ukrajnai háborúra is.

A volt amerikai elnök ellen zajló vizsgálatokat minden alap nélkülieknek nevezte, azt mondta, a nyomozás csupán a demokraták újabb üzenete, amely szerint „mindent megtehetnek, mindenkivel”.

Az üzletember bírálta a Biden-kormányzat több külpolitikai lépését is, a többi között az afganisztáni csapatkivonást, amelyet szégyenletesnek nevezett. Azt azonban elfelejtette megemlíteni, hogy az afganisztáni csapatkivonást Donald Trump döntötte el még 2018-ban, aminek hatására akkor védelmi minisztere is lemondott, mondván, az Egyesült Államok ezzel cserben hagyja szövetségeseit.


Az ifjabb Donald Trump a migrációval kapcsolatban követendő példaként említette Magyarországot, ahol a kormány igyekszik visszaszorítani az illegális bevándorlást, valamint méltatta a magyarországi bűnözési mutatók alacsony szintjét. Szerinte Magyarország „Európa egyik utolsó reménysugara lehet.”

Az ukrajnai háborúra kitérve ifjabb Donald Trump ismét az összes féllel történő tárgyalások fontosságát hangoztatta, és azt mondta: jóllehet a republikánus politikusok egy része kitart Ukrajna támogatása mellett, a nézetüket sok esetben a saját szavazóbázisuk sem osztja. Közölte: ha nem Donald Trump lesz az Egyesült Államok elnöke, akkor ez a háború „akár örökké is eltarthat, mert a béke nem jövedelmező.”

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

#Belföld#donald trump#orbán viktor#MCC#ifjabb donald trump

Címlapról ajánljuk