Belföld

Pintér Bence: Azt ajánlom Dézsi Csabának, hogy vegye ki az összes szabadságát októberig

Mohos MátéMohos Máté

2024. június 13. 10:32

Dézsi Csaba vegye ki a maradék szabadságát októberig, nincs szükség arra „a sértett ámokfutásra”, amit csinál – egyebek közt erről beszélt Pintér Bence, Győr új ellenzéki polgármestere az rtl.hu-nak adott interjújában. Bár a polgármesterválasztást megnyerte, a közgyűlés fideszes többségű lesz. Erről azt mondta: Az eredmény valóban nem a legjobb forgatókönyv, de felkészültek erre is. Hogy mihez kezd Borkai Zsolttal, az is kiderül az interjúból. 

Pintér Bence győri ellenzéki polgármester a város érdekében hajlandó együttműködni a Fidesszel és a kompenzációs listáról bejutó Borkai Zsolttal, valamint csapatával is – árulta el az rtl.hu-nak az LMP, a Momentum és a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület közös jelöltje. Erre a fajta együttműködésre szüksége is lesz, mivel 15-ből 14 egyéni választókerületben a Fidesz nyert. Az őt támogató szervezetek 3, Borkaiék 2, egy másik civil szervezet pedig további 1 mandátumot szerzett kompenzációs listáról, a Fidesznek tehát még így is kényelmes többsége van a közgyűlésben. A megválasztott politikus az rtl.hu-nak azt mondta:

Az eredmény valóban nem a legjobb forgatókönyv: mi végig arra számítottunk, hogy senki nem lesz abszolút többségben. Mindenesetre felkészültünk erre a verzióra is.

Hozzátette: „Bízom benne, hogy a fideszesek is tudják, hogy a városnak működnie kell, és hogy köztük is vannak emberek, akikkel lehet beszélni. Valamint bízom benne, hogy észben tartják: a legtöbb választókörzetben szoros küzdelemben tudtak csak nyerni, tehát a demokratikus felhatalmazásuk megvan a közgyűlésben, de a meccsek többsége szoros volt a körzetekben.

Azt is elmondta, hogy szeretné hallani mind a 14 képviselőtől, hogy mit akarnak megvalósítani. Ezeket át is beszélné velük. Borkai Zsolttal is fog beszélni, „hiszen őt is megválasztották a győriek képviselőnek”, valamint a volt polgármesternek akad releváns városvezetési tapasztalata is, ami segítheti munkáját.

Borkaival viszont másról is szót ejtene. Arról a szerződésről van szó, amelyet Győr még az ő polgármestersége idején kötött az Audival a város adópolitikáját illetően. „Ezt a jelenleg titkos dokumentumot mindenképp át szeretném nézni, mert komolyan kihathat a gazdaságpolitikai terveinkre az, ha kiderülne, hogy titokban valamilyen extrém szerződést kötött az adóbevételekről az előző városvezetés”.

Pintér maga is szoros küzdelemben, mindössze 440 szavazatnyi különbséggel nyert. 31,15 százalékot szerzett, míg Győr jelenlegi fideszes polgármestere 30,4-et. Borkai Zsolt 3. helyezettként is össze tudott hozni 27,02 százalékot. Arra a kérdésre, hogy tulajdonképpen Borkai indulásának köszönheti-e a győzelmét, aki megosztotta a korábbi fideszes szavazókat, azt válaszolta: „Ezt nem tudjuk, valószínűleg sosem fog kiderülni. Borkainak egyaránt voltak fideszes és nem fideszes protestszavazói is, nem egyértelmű, hogy kit hozott helyzetbe”.

Megkérdeztük azt is Pintértől, mit gondol Dézsi június 10-i gratulációjáról, amihez azért hozzátette a leköszönő polgármester, hogy szerinte utódja „tökéletesen alkalmatlan erre a feladatra”. Azt válaszolta:

Dézsitől ugyanezt a fajta viselkedést láttuk az elmúlt öt évben a város élén. Erre mondtak nemet a győriek vasárnap. Azt ajánlom Dézsi Csabának, hogy vegye ki az összes szabadságát októberig, legyen béke a városban, békéljen meg az eredménnyel, kössön békét a győriekkel és kössön békét velünk, mert nincs szükség arra, hogy folytassa ezt a sértett ámokfutást.

Pintér Bence győri polgármester: Nem szeretnék háborúzni a Fidesszel, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogunk utánamenni az összes gyanús ügynek
Fotó: Pintér Bence / Facebook

Ungár Péter nem folyt bele a kampányba

Pintér Bencét mások mellett az LMP is támogatta. Az őt támogató LMP-n keresztül Ungár Péter nem folyt bele annyira a kampányba, mint Budapesten, nem kapott tőle 250 milliós támogatást, mint Vitézy. Úgy becsüli, hogy kampányra a töredékét költötték, mint a Fidesz, nagyjából 10-20 milliós nagyságrendben.

A kampány alatt fizetetlen szabadságon volt munkahelyétől, az Ungár Péter érdekeltségébe tartozó ugytudjuk.hu-tól, ahol győzelme miatt most végleg fel is fog mondani. Viszont még meglátja, hogy fogja-e folytatni a jövőben blogját, a science fictionnel, fantasy-val és horrorral foglalkozó Spekulatív Zónát. „Meglátjuk, kiderül” – mondta.

Az rtl-hu-nak arról is beszélt, hogy ugyan a pártok sokat segítettek a kampányban, de örül, hogy a helyiek elsősorban a Tiszta Szívvel a Városért Egyesülethez kötik, amelynek felépítésén hónapokig dolgozott. Emiatt nem is érzi azt, hogy gyengítené pozícióját, hogy a régi ellenzék pártjai ilyen rosszul teljesítettek június 9-én. És persze hiába kell keresnie az együttműködést a Fidesszel is, van, ami mellett nem fog elmenni szó nélkül.

Simogattam itt a fideszeseket pár kérdéssel ezelőtt. De nyilván a korábbi önkormányzatok gyanús ügyeinek mind utána fogunk menni. Nem szeretnék háborúzni a Fidesszel, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogunk utánamenni az összes gyanús ügynek

– mondta. 

Közhelynek, de igaznak tartja az állítást, hogy gazdaságilag Győr csak egy lábon áll, az autóiparon. Ezen változtatni szeretne: diverzifikálná a helyi ipart, „a nehéziparos, autós irány helyett a szolgáltatóipar irányába történne a paradigmaváltás”.

Dézsi Csaba az interjú készülte után jelentette be, hogy újra akarja számoltatni a szavazatokat Győrben. Az RTL Híradó a választás eredményeit így összegezte: négy megyei jogú várost elnyertek az ellenzéktől, hármat elveszítettek a kormánypártok. Ősztől tehát darabszámra nagyjából ugyanaz lesz a helyzet, mint a mostani ciklusban, azaz a nagyvárosok többségének fideszes polgármestere lesz. Az egyik oldalon Győr, a másikon Miskolc fájhat a legjobban. Debrecenben és Hódmezővásárhelyen pedig minden marad a régiben.


Nyitókép: Pintér Bence / Facebook

#Belföld#választás#önkormányzat#képviselő#győr#pintér bence#borkai zsolt#dézsi csaba andrás#ellenzék#civil#ma

Címlapról ajánljuk