Belföld

Új módszerrel akadályozná meg a bliccelést a BKK

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 13. 13:14

A Budapesti Közlekedési Központ bliccelés elleni programja részeként mobiljegy-érvényesítő matricákat helyeznek ki a villamosok és HÉV-szerelvények utasterében is. 

A bliccelés elleni program következő állomásaként a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bővíti a jegyérvényesítési lehetőségeket, közölte csütörtökön a BKK. Ez azt jelenti, hogy június 13-tól több lépésben jegyérvényesítő matricákat helyeznek ki a villamos és HÉV-szerelvények járművezető fülkére, így mindenkinek lehetősége lesz felszállás után is érvényesíteni okostelefonon vásárolt jegyét.

A villamosok elején és végén a járművezetői fülke oldalára egy-egy, míg a HÉV-járatokon szerelvényenként kettő, NFC-vel is ellátott kódmatrica kerül ki, így az utastérben is könnyen és gyorsan lehet majd jegyet érvényesíteni.

Ezzel július végére az autó- és trolibuszok mellett immár minden felszíni járműtípus utasterében egységesen elérhetővé válik a belső mobiljegy-érvényesítés.

Az újonnan kihelyezett kódmatricák a többi matricához hasonlóan használhatók az egylépéses jegyérvényesítéssel (NFC funkció), vagy a jól megszokott kamerás kódbeolvasással is. A társaság azonban továbbra is azt javasolja, hogy az utasok felszálláskor érvényesítsék mobiljegyüket az ajtók mellett kívül elhelyezett QR-kódokkal vagy NFC-matricákkal.

Ezeket a matricákat a villamosokon és HÉV-eken csak az eseti jegyeknél kell használni, a bérlettel utazóknak továbbra is csak ellenőrzés esetén kell felmutatni a bérletet.

A BKK azt reméli, hogy a belső kódmatricák kiterjesztése csökkenti a bliccelés mértékét.

A BKK 2022 nyarán kezdte tesztelte a belső jegyérvényesítési lehetőséget: a 4-es és a 6-os villamosok utasterében, minden ajtó belső részén is elhelyezett matricát. A tesztidőszaban azt tapasztalták, hogy a belsőajtós elhelyezés visszaélésekre adhat okot, ugyanis többen a jegyellenőrök megjelenésekor érvényesítették csak a mobiljegyüket.

A társaság ugyanakkor továbbra is az ügyfélélmény növelésére, a jegyérvényesítés megkönnyítésére törekszik, ezért felülvizsgálta a belső matricák kihelyezésének módját a villamosok és HÉV-kocsik esetében. Ezeken a szerelvényeken – az autóbuszokhoz és trolibuszokhoz hasonlóan – a vezetőfülke ajtajára kerül a jegyérvényesítésre alkalmas matrica.

Nyitókép: BKK

#Belföld#budapest#bkk#mobiljegy

Címlapról ajánljuk