Belföld

Gyermekvédelmi törvényről szavaznak a parlamentben

rtl.hurtl.hu

2024. június 11. 8:17

Az alaptörvényt is módosíthatja ma a parlament, ami az Alkotmánybíróság új elnökérő is dönthet. 

Kedden szavazhatnak a képviselők a gyermekvédelmi törvény módosításáról, amit a Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezető bicskei pedofilbotrány kirobbanása után kezdtek el megvitatni. Az MTI beszámolója szerint a módosítások szerint a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények nem évülnének el, az ilyen bűncselekmények elkövetőit nem lehetne feltételes szabadságra bocsátani. Emellett a jövőben akár két év börtönt is kaphatnak azok a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, akik elmulasztják jelezni, ha a gyermek veszélyeztetett helyzetben van.

Határozhatnak az alaptörvény tizenharmadik módosításáról, amely egyebek mellett a köztársasági elnök kegyelmezési jogkörével kapcsolatban tartalmaz rendelkezéseket – írta az MTI. Az állami hírügynökség azt nem közölte, hogy pontosan milyen rendelkezésekről van szó. Egyike az, hogy pedofil bűncselekmények elkövetői nem kaphatnak majd kegyelmet. Novák Katalinnak azután kellett lemondania, hogy kiderült, elnöki kegyelmet adott egy pedofilsegítőnek.


Az Országgyűlés megválaszthatja az Alkotmánybíróság új elnökét, aki várhatóan Juhász Imre alkotmánybíró lesz. A testület élére azért kell új vezetőt választani, mert Sulyok Tamás korábbi elnök márciusban köztársasági elnök lett. Az Ab elnökéről a képviselők titkosan szavaznak, a megválasztásához kétharmados többségre van szükség.

Emellett az Országgyűlés előtt esküt tesz Hankó Balázs új kulturális és innovációért felelős miniszter – írta az MTI.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

#Belföld#parlament#országgyűlés#gyermekvédelem#törvény#módosítás#alkotmánymódosítás

Címlapról ajánljuk