Belföld

Magyar Péter vagy Dobrev Klára legyen a miniszterelnök? – ezt szondázza egy furcsa hátterű cég

rtl.hurtl.hu

2024. június 11. 19:06

A beszámolók szerint olyan kérdéseket tettek fel, hogy a megkérdezett volt-e szavazni, kire szavazott.

A Telex cikke szerint több olvasójuk is kapott telefonos megkeresést a választás óta. A hívásokban a Társadalomkutató Intézetként bemutatkozó hívó többek között arról kérdezte a vonal másik végén lévőket, hogy

Elégedettek-e Orbán Viktor politikájával, illetve kit választanának miniszterelnöknek, ha csak Magyar Péter és Dobrev Klára közül lehetne választani.

Egyik olvasójuk szerint a hívó először alap adatokat kérdezett, majd azt, hogy mostanában mik voltak a témák a barátaival, beszéltek-e például a rezsiárakról, az Európán kívüli migrációról, az inflációról, az ukrán-orosz háborúról vagy a zöldenergiáról.

Ezután a közvéleménykutató megkérdezte, hogy a hívott felet mennyire érdekli a politika. A beszámolók szerint olyan kérdéseket tettek fel, hogy a megkérdezett volt-e szavazni, kire szavazott. A kérdező olyasmiről is érdeklődött, mint hogy kéne-e új miniszterelnököt választani, elégedett-e Orbán Viktorral, egy négyes skálán hogy értékeli, hogy „Magyarország nem küld fegyvereket Ukrajnába”; vagy fontosnak tartja-e az ország migrációs politikáját?

A Telex szerint a Társadalomkutató Kft. / Intézet egy viszonylag homályos cég, 2019-ben, több szakember is jelezte, hogy közvélemény-kutatásnak álcázott etikátlan manipuláció zajlik a kampányban – még a rendőrség is nyomozott ennek ügyében. A telefonálók egy része ezen a néven mutatkozott be akkor.

Választási szakértők szerint 2010 óta nem volt olyan, hogy egyetlen párt ennyire meg tudja közelíteni a Fideszt. A Tisza Párt vasárnap az Európai Parlamenti választáson a szavazatok 30 százalékát szerezte meg, míg a Fidesz nem egészen 45 százalékot ért el. Az elmúlt húsz évben csak egyszer végzett a Fidesz 50 százalék alatt EP-választáson:


Nyitókép: Vasvári Tamás / MTI, Hegedüs Róbert / MTI

#Belföld#dobrev klára#magyar péter#társadalomkutató intézet#Európa#önkormányzati választás#választás#ep-választás

Címlapról ajánljuk