Belföld

Tizenharmadszorra is módosították az Alaptörvényt

rtl.hurtl.hu

2024. június 11. 15:22

Így a kormány csak akkor járulhat hozzá európai uniós hitelfelvételhez, ha azt a parlamenti képviselők kétharmada támogatja.

Elfogadta az alaptörvény tizenharmadik módosítását az Országgyűlés kedden, számolt be az MTI.

 A képviselők 152 igen, egy nem szavazattal hagyták jóvá a Tuzson Bence igazságügyi miniszter által jegyzett jogszabályt.

 A módosítás alapján a köztársasági elnök a jövőben a kormány tagjának ellenjegyzése nélkül gyakorolhatja egyéni kegyelmezési jogát, továbbá sarkalatos törvény határozza meg azon, a gyermek sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények körét, amelyek esetében az államfő nem adhat kegyelmet. Mint ismert, a fideszes Varga Judit azután mondott le, hogy kiderült: ellenjegyezte Novák Katalin köztársasági elnök a bicskei pedofilügyben közreműködő K. Endrének adott kegyelmét.

Az alkotmányban azt is rögzítették, hogy a kormány csak akkor járulhat hozzá európai uniós hitelfelvételhez, ha azt a parlamenti képviselők kétharmada támogatja.

Az Országgyűlés döntése alapján ezentúl sarkalatos törvényben kell a Magyar Honvédség katonai műveleteinek, állomásozásának és más, határátlépéssel járó csapatmozgásának, valamint a külföldi fegyveres erők Magyarország területét érintő katonai műveleteinek, állomásozásának és más, határátlépéssel járó csapatmozgásának engedélyezésével összefüggő szabályokat rögzíteni.

 Az alaptörvény-módosítás július 1-jén lép hatályba, kivéve a honvédségre vonatkozó részt, amely november 1-jétől hatályos.

Nyitókép: illusztráció. Fotó: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#alaptörvény#módosítás#Európa#hitelfelvétel

Címlapról ajánljuk