Belföld

Több településen is gyanúsan megugrott a választópolgárok száma a választások előtt

rtl.hurtl.hu

2024. június 8. 19:36

Úgy tűnik, ha több polgármesterjelölt is akad egy faluban, akkor hajlamos több állampolgár is „odaköltözni” a választások előtt.

Több településen is látványosan megnőtt a bejelentett választópolgárok száma az elmúlt hónapokban, írta a Telex – ez a lap szerint felveti a voksturizmus gyanúját. Emlékeztettek: a Political Capital és a Társaság a Szabadságjogokért bejelentése nyomán idén a Nemzeti Választási Iroda hetente közzéteszi a választópolgárok számát mind települési, mind szavazóköri szinten.

Azt írják: a legjelentősebb növekedés Kisvásárhelyen történt, ahol április 11-én még csak 53-an szerepeltek a névjegyzékben, de június 8-ára ez a szám már 130 volt (az átjelentkezést az előző napig lehetett igényelni). A zalai településen ketten indulnak polgármesternek: a települést tíz éve irányító Szentmiklóssi Erzsébet és kihívója, Szijjártóné Papp Szilvia.

Hozzáteszik: a listában felsorolt településeken (Keresztéte, Nyésta, Kány, Lendvajakabfa, Teresztenye, Tiszatardos, Várad, Monaj, Hosztót, Magyarföld, Szegi) közös, hogy az elmúlt két hónapban jelentősen nőtt a választópolgárok száma, és mindegyik esetben több jelölt indul a polgármesteri székért.

Nyitókép: Az átjelentkezéssel szavazók, illetve a külképviseleten szavazók borítékjait „bekeverik” a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálja meg a voksokat a szavazatszámláló bizottság a főváros 5. számú egyéni választókerületében, a VII. kerületi polgármesteri hivatalban 2018. április 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

#Belföld#voksturizmus#gyanú#választás 2024#átjelentkezés#polgármester#település#önkormányzati választás 2024

Címlapról ajánljuk