Belföld

Péntek 16 óráig léphetnek vissza a polgármester- és képviselőjelöltek, ha mégsem indulnak

rtl.hurtl.hu

2024. június 7. 6:57

Ha péntek délután 4 óra után lép vissza a jelölt, akkor a rá leadott szavazatok érvényesnek számítanak.

Pénteken 16 óráig mondhatnak le az önkormányzati választáson induló jelöltek – írta az MTI péntek hajnalban. Az ezután bejelentett lemondások nem alkalmasak a joghatás kiváltására, azaz a jelöltre leadott szavazatok érvényesnek számítanak.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a jelölt kiesik, ha a magyarországi szavazás megkezdése előtt a központi névjegyzékből törik, elveszíti a választhatóság jogát, vagy a jelöltet állító jelölőszervezetet törlik a jelölőszervezetek, listák nyilvántartásából. Kiesik a jelölt akkor is, ha június 7-én (pénteken) 16 óráig a jelölésről írásban lemond.

A kiesett jelölteket törölni kell az egyéni szavazólapokról, vagyis „lehúzzák” őket a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.

A közlés azért is érdekes, mert egyes hírek szerint már szinte biztosra vehető Szentkriályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének visszalépése. A Magyar Hang írt arról csütörtök este, hogy a Fidesz belső köréből származó értesüléseik szerint Szentkirályi rövidesen visszalép. 

A lap úgy tudja, a kormánypártok azt mérték, hogy Szentkriályi visszalépése esetén a fideszesek nagy számban szavaznának át Vitézy Dávidra. 

Május végén erről számolt be a Híradó is a Medián mérése alapján, az akkori kutatások szerint a Fidesz-KDNP jelöltjének visszalépése esetén hibahatáron belül lenne Karácsony Gergely és Vitézy Dávid támogatottsága. 

Nyitókép: Pixabay / MTI / Purger Tamás / Lakatos Péter / Máthé Zoltán / Koszticsák Szilárd / rtl.hu szerkesztés

 

 

#Belföld#választás#választás 2024#önkormányzati választás#Szentkirályi Alexandra

Címlapról ajánljuk