Belföld

IDEA: Stabilan vezet a Fidesz a Tisza Párt előtt

rtl.hurtl.hu

2024. június 5. 16:45

Az IDEA Intézet eredményei azt mutatják, hogy a Fidesz-KDNP háborús tematikára építő kampányüzenetei elérték és hatékonyan mozgósították a kormányzópárt szavazóbázisát.

Az IDEA Intézet május végén végzett felmérése szerint a választási kampány hajrájára fordulva a Fidesz-KDNP és a TISZA Párt támogatottsága is tovább bővült. E két párton, továbbá a DK, az MSZP és a Párbeszéd szövetségén kívül csak a Mi Hazánk érte volna el az 5 százalékos szintet, ha május legvégén tartották volna az európai parlamenti választást.

Az IDEA Intézet eredményei azt mutatják, hogy a Fidesz-KDNP háborús tematikára építő kampányüzenetei elérték és hatékonyan mozgósították a kormányzópárt szavazói bázisát. 

A párt támogatottsága a biztos szavazók körében ugyan messze nem érte el az 50 százalékot egy héttel az EP-választás előtt, de a 40 százalékos szintet jelentős mértékben meghaladta (44 százalék). Május végén a teljes népességen belül 31 százalék volt a Fidesz-KDNP szavazóinak aránya.

A TISZA Párt támogatottsága 18 százalékra nőtt a felnőtt népesség körében, Magyar Péter pártja a szavazatok 26 százalékára számíthatott volna egy május végi EP-választáson. A DK, MSZP, Párbeszéd közös lista a szavazatok 12 százalékát szerezte volna meg. Emellett még a Mi Hazánk ért volna el olyan eredményt, ami a mandátumszerzéshez nagy valószínűséggel szükséges lehet: a párt szavazóinak aránya a teljes népességben 4, a biztos szavazók körében pedig 5 százalék.

Az eredmények azt mutatják, hogy a választási kampány legvége a Momentum és az MKKP számára különösen nagy téttel bírhat: mindkét párt a szavazatok 4 százalékát szerezte volna meg május végén, azaz akkor nem jutottak volna mandátumhoz.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2024. május 20. és május 29. között vette fel online kitölthető kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére iskolai végzettség, életkor, nem, településtípus és régió tekintetében. A hibahatár 2,3 százalék.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI

#Belföld#fidesz#tisza párt#közvélemény-kutatás#felmérés#idea

Címlapról ajánljuk