Belföld

Nem kaptak csecsemőgondozási díjat az anyák, kártalanítást kérnek nekik a belügytől

rtl.hurtl.hu

2024. június 5. 18:46

Kártalanítást kérnek a Belügyminisztériumtól azoknak az anyáknak, akiknek a kormányhivatal nem ítélt meg csecsemőgondozási díjat, pedig jogosultak lennének rá – közölte az Utcajogász Egyesület. A szervezet jogszabálymódosítást is javasol. 

Törvénymódosítást javasol és visszamenőleges kártalanítást kér a Belügyminisztériumtól az Utcajogász Egyesület azoknak az anyáknak, akiknek a kormányhivatal azért utasította el CSED (csecsemőgondozási díj) iránti kérelmét, mert egyéni vállalkozásukat nem szüntették meg, csak szüneteltették a gyermek születésére tekintettel – áll a szerdai közleményükben.

Az Utcajogász tavasszal fordult egyik ügyfele ügyében a Kúriához, amely kimondta: az ellátásra jogosultság szempontjából nincs különbség a szünetelő és a megszüntetett vállalkozás között. Tehát a CSED azoknak az anyáknak is jár, akik nem megszüntették, csak szüneteltették a vállalkozásukat. A kormányhivatal azonban nem térhet el a hatályos jogszabályoktól, így ezekre hivatkozva következetesen elutasítja a kérelmeket.

Ez azt jelenti, hogy a CSED-et igénylő anyáknak elutasító döntés esetén minden alkalommal bírósághoz kell fordulniuk, hogy megkapják a juttatást, amelyre egyébként jogosultak.

Az Utcajogász közérdekű bejelentésében a vonatkozó jogszabályi előírások módosításán túl olyan törvényjavaslat benyújtását is javasolja a Belügyminisztériumnak, amely visszamenőleg is kártalanítja a jogszabály helytelen alkalmazása miatt ellátatlanul maradt családokat.

Nyitókép: Getty Images

 

 

#Belföld#csed#kártalanítás#utcajogász egyesület#anyák#törvénymódosítás#belügyminisztérium#kormányhivatal

Címlapról ajánljuk