Belföld

Bánki Erik azt állítja, egyetlen eurócent sem érkezett hozzá

rtl.hurtl.hu

2024. június 4. 14:22

„Nem tudom, hogy honnan és ki adta ezt az információt, de nyilvánvalóan hazugság” – írta a politikus arra, hogy a bíróság szerint 52,5 millió forintot utalt neki a pécsi buszper egyik vádlottja.

„Egyetlen eurócent sem érkezett a nevezett személytől a céghez!” – írta a Népszavának küldött SMS-ben Bánki Erik fideszes politikus, aki a botrányos pécsi buszbeszerzés ügyében került ismét reflektorfénybe.

Az ügy előzménye, hogy 2015-ben a fideszes vezetésű Pécs tömegközlekedési cége úgy vett meg egy használt hollandiai buszflottát, hogy azt korábban, a közvetítők megjelenése előtt egymilliárddal olcsóbban kínálták a városnak. Az ügyben született már ítélet, egy vádlottat elmarasztaltak, kettőt felmentettek, ám a döntés megalapozatlannak bizonyult, így újra kell indítani a pert. 

Bánki Erik maga is megfordult Hollandiában a Magyar Hang cikke szerint, de a politikus szerint csak egy koncert miatt utazott oda. Ráadásul 2014 és 2016 között volt egy németországi cége, a Zeta Services Gmbh, amelyet egy bizonyos P. Endre vezetett. P. Endre a buszperben az előkészítő tárgyaláson elismerte, hogy bűnös, így felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint az 550 ezer eurós közvetítő díj visszafizetésére ítélték. A napokban elkészült az ügy másodfokú eljárásának írásos ítélete, amelyben az áll:

Bánki Erik, fideszes képviselő németországi cége számlájára P. Endre, a buszper harmadrendű vádlottja átutalt 52,5 millió forintot.

Bánki Erik hétfőn ezt írta SMS-ben:

„Egyetlen eurócent sem érkezett a nevezett személytől a céghez! Hasonló nagyságrendű átutalás sem történt, amit összekeverhettek volna. Nem tudom, hogy honnan és ki adta ezt az információt, de nyilvánvalóan hazugság.” 

Korábban az ügy érdekes részlete is kiderült a bíróságon, az egyik vádlott ugyanis annyira sok pénzt töltött egy holland automatába, hogy megtelt, kellett egy második is. Ez a pénzmozgás tűnt fel a holland hatóságoknak.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#bánki erik#volvo#buszper#pécs#fidesz#bíróság#per

Címlapról ajánljuk