Belföld

Már csak júliusig gyárthatnak ízesített hevítéses dohánytermékeket

rtl.hurtl.hu

2024. június 4. 9:33

Ez nem azt jelenti, hogy a következő hónaptól nem lehet majd kapni ezeket a termékeket a dohányboltokban.

A 24.hu cikke szerint már csak július 7-éig szállíthatnak a dohányipari vállalatok olyan hevítéses dohánytermékeket az Országos Dohányellátóhoz, melyekben az ízesítés elfedi a természetes dohányízt.

Ez alatt azt kell érteni, hogy eddig lehet ezeket a termékeket gyártani. Ez nem azt jelenti, hogy a dohányboltokban és az elosztásért felelős cég raktáraiban lévő ilyen termékeket nem lehet értékesíteni. Annyi van ezekből a termékekből raktáron, hogy akár egy évig is kaphatók lesznek, írja a lap.

Az Európai Unió 2014-ben elfogadott dohányirányelve korlátozza az ízesített dohánytermékek forgalmazását, mivel az ízesítés elfedheti a dohány ízét. 2023 októberétől Magyarországon is alkalmazták az EU előírásait. A változás leginkább a hevítéses dohánytermékeket érinti majd. 

A pattintós, ízesített dohánytermékek feltételezhetően eltűnnek majd a piacról. Azonban az ízesített, de dohányt nem tartalmazó termékváltozatok továbbra is kaphatók lesznek, mivel ezekre nem vonatkozik az uniós szabályozás. Bár a kínálat szűkül, de összességében továbbra is lesznek elérhető hevítéses dohánytermékek a magyarországi piacon.

Nyitókép: Budapest Nemzeti Dohánybolt. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László.

#Belföld#dohány#dohánytermék#hevítés

Címlapról ajánljuk