Belföld

Fotó: újra feltűnt Simicska Lajos

rtl.hurtl.hu

2024. június 1. 10:15

Simicska Lajos kapitulációja után egyetlen érdekeltségét tartotta meg. Így került napvilágra egy fotó a Közgép egykori uráról, a G-nap kirobbantójáról.

Régóta eltűnt a nyilvánosság elől Simicska Lajos, Orbán Viktor korábbi barátja, bár aktív időszakában sem szerepelt sokat a lapokban. A gazdasági szakember egy gimnáziumba járt Orbán Viktorral, majd a Bibó István Szakkollégiumban is párhuzamosan folytatták útjukat, sőt, utóbbiban egy szobán osztoztak. A Fidesz alapítói a Bibóból kerültek ki, Simicska azonban nem volt köztük. Tanácsadóként, pénztárosként segítette a Fideszt, 1993-ban a Fidesz gazdasági igazgatója lett. Ekkoriban ismerte meg nevét a közvélemény az MDF-Fidesz-székházügy miatt: a két párt egy nagy alapterületű épületet kapott az államtól, amelyet egy állami tulajdonú banknak adtak tovább. Később jött a Kaya Ibrahim-Josip Tot ügy, amelyről elsőként a Népszabadság számolt be. Állításuk szerint azok a cégeket, amelyek Simicskának már feleslegessé váltak vagy jelentős köztartozásokat halmoztak fel, fantomizálták – így kerültek Kaya Ibrahimhoz és Yosip Tothoz.

Simicska üzleti tevékenysége már a 90-es évek első felében elindult. 1994-ben privatizálták a közterületi reklámokkal foglalkozó, addig állami tulajdonú Mahirt, a céget a Fidesz-közeliként jellemzett tulajdonosi körrel rendelkező B-Reklám Kft. vette meg. Néhány hónap múlva Simicska igazgatósági tag lett, később tulajdonrészt is szerzett. Az 1998-as győzelem után Simicska az APEH (ma NAV) elnöke lett. 2000-re már 24 Fidesz-közelinek mondott cégben volt érdekelt. A Fideszben betöltött szerepétől megvált, a nyilvánosság elől egyre inkább eltűnt.

2002-ben és 2006-ban a Fideszben ellenzékbe került, Simicska Lajos üzleti életében a fordulatot 2010-es kormányváltás hozta el. 2010-ben és 2011-ben már több mint 680 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a tulajdonában lévő Közgép állami megbízásokkal. 2013-ben 432 milliárd forint értékben nyert közbeszerzéseken a Közgép egyedül vagy konzorciumi tagként.

2014 környékén már azt pletykálták, megromlott a viszonya Orbán Viktorral, 2015. február 6. pedig G-napként került be a köztudatba. Az üzletember obszcén szavakkal illette a miniszterelnököt és vezető politikusokat a reklámadó tervezett átalakítása miatt:


A Fidesz-közeli, Simicska-féle médiabirodalma több fontos vezetője és arca is felállt és kezdetét vette a háború az egykori barátok, szövetségesek között. Ezután gyorsan megcsappantak a Simicska-érdekeltségek közbeszerzési sikerei, majd a 2018-as Fidesz kétharmad után az üzletember kapitulált: megvált minden érdekeltségétől, amelyek ilyen-olyan módon Mészáros Lőrinchez, illetve a NER tagjaihoz kerültek.  

Simicska Lajosnak mára egyetlen cége maradt, a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt., amely tavaly 111 millió forintos veszteséget könyvelhetett el, ezt a Hvg.hu írta meg. A cégben Simicskának 49,76 százalékos tulajdonrésze van, a cég többségi tulajdonosa a felesége. Korábban sokáig kecske- és juhtenyésztéssel foglalkoztak, azonban 2020-ben átálltak a lótenyésztésre.

A Hárskúti Lovas Klub Facebook-oldalán tűnt fel egy képen a vállalkozó:


Simicska Lajos visszavonult, veszprémi életéről korábban az RTL Híradó számolt be:


Nyitókép: RTL, korábbi felvétel

#Belföld#simicska lajos#hárskút#orbán viktor#közgép

Címlapról ajánljuk