Belföld

Többet fizet egy cég Rogán Antalnak, mint amennyi a nyeresége

rtl.hurtl.hu

2024. május 31. 12:37

Alaposan megterheli Rogán Antal találmányának a díja a Mobilsign nevű céget.

A mai napig súlyos összegeket fizet találmányhasznosítási díjként Rogán Antalnak az a cég, ahol a propagandaminiszter találmányát használják – derült ki a 444.hu cikkéből.

Rogán egy elektronikus aláírás szabadalmát védette le Csik Balázzsal és Lengyel Csabával együtt, aminek a találmányhasznosítási díja évről évre megjelenik a vagyonnyilatkozatában. A politikus 2017 óta összesen 1,3 milliárd forintot szakított a szabadalommal, ezt a Mobilsign nevű cégnek kell kifizetnie.

A lap szerint tavaly havi 17 millió forintot kapott a cégtől (összesen 204 millió forintot), miközben a vállalkozás teljes bevétele 659 millió forint volt. A cég 13 alkalmazottjának teljes bérköltsége volt annyi, mint a miniszter járandósága, ráadásul az adózott eredményt is jóval meghaladta.

A cég tulajdonosa, Csik Balázs, aki már nem tud akkorát szakítani a találmánnyal, mivel nincs annyi pénz a cégben. Ő osztalékot vesz fel a cégből: 2020-ban 47 milliót, 2021-ben 30 milliót, 2022-ben már 85 millió forintot, tavaly is 88 milliót. Ami összesen 223 millió forint. A fenti négy évben a társfeltaláló Rogán majdnem 5-ször ennyi díjat kapott a találmányért, átszakítva az egymilliárdos határt.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#rogán antal#találmány#mobilsign#díj#nyereség#találmányhasznosítási díj

Címlapról ajánljuk