Belföld

Orbán Viktor: Magyarországon nem kell feltétlenül visszaállítani a sorkatonaságot

rtl.hurtl.hu

2024. május 31. 8:30

Mi nem akarunk meghalni Ukrajnáért – jelentette ki Orbán.

Szokásához híven Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádión osztotta meg gondolatait interjú formájában.

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon napirenden van-e a sorkatonaság bevezetése, a miniszterelnök azt mondta: nincsen. 

Kifejtette, hogy a hivatásos katonák az ő szemében a  magyar társadalom legjobb részét alkotják. Mert a haza védelmében képesek másképp élni, mint a civilek. Fegyverbarátság, bajtársiasság, alázat, önfeláldozásra való képesség – sorolta a miniszterelnök e másképp élés összetevőit.

Orbán Viktor szerint mintha felsejlene egy brüsszeli hadsereg képe az európai vezetők fejében, ami elfogadhatatlan elképzelés, hiszen így Brüsszel döntene a magyarok véréről.

Minden héten közelebb vagyunk a háborúhoz

– jelentette ki a Kossuthon a miniszterelnök, aki aggasztónak találja, hogy a NATO főtitkára megengedné, hogy az ukránok a nyugati országok fegyvereit ne csak önvédelemre, hanem bármire, így az oroszok támadására is használhatnák. Szerinte ez a háborúba való bevonódás újabb lépése lenne.

Orbán Viktor történelmi példákat is hozott, szerinte Magyarország nem akart részt venni sem az I., sem a II. világháborúban, de túl nagy volt a nyomás. Mint mondta, rajta is nagy a nyomás mostanában az európai csúcstalálkozókon, ha nem is akkora, mint az említett történelmi események előtt a magyar vezetésen. Mindenesetre szerinte ellen kell állni.

Mi nem akarunk meghalni Ukrajnáért

– jelentette ki, hozzátéve, hogy a NATO bele akar rángatni minket egy újabb világégésbe.

A hétvégi Békemenet kapcsán a nyugat és Soros által fizetett politikusoknak nevezte a hazai baloldalt, majd kijelentette, hogy Magyarországon a Fidesz-KDNP egyedül áll a békepártisággal, ezért a Fidesz-KDNP képviselőit kell Brüsszelbe küldeni. Mert le kell téríteni „a háborús vezetőket a háborús ösvényről”.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#orbán viktor#kossuth rádió#választás

Címlapról ajánljuk