Belföld

Félnek a magyarok a nyugdíjas évektől

rtl.hurtl.hu

2024. május 30. 13:40

A magyarok nagy többsége attól tart, nem fog megélni az állami nyugdíjból, aminek összege az egyik legalacsonyabbra süllyedt az Európai Unióban. 

A magyarok több mint 70 százaléka már most tudja, hogy anyagilag komoly nehézségekkel kell szembenéznie idősebb korában, és nehézkesen vagy kimondottan nehezen fog megélni az állami nyugdíjából – derült ki az Economx és a Pulzus Kutató felméréséből. Közben mindössze négy százalék válaszolta azt, hogy kiválóan meg tud élni az állami nyugdíjból.

A megkérdezettek 86 százaléka fontosnak vagy kiemelkedően fontosnak tartja, hogy legyen valamilyen nyugdíjmegtakarítása. 65 százalék közölte, hogy már egy ideje gyűjt a nyugdíjas éveire, és további 17 százalék közölte, hogy tervezi a gyűjtést. 

A már nyugdíjas válaszadóknak a 93 százaléka szerint jó döntés volt az idős korra félretenni.

Akik pedig nem tettek félre, azoknak a nyugdíjasoknak pedig több mint a fele, már fogja a fejét, hogy miért nem volt előrelátó és nem takarékoskodott, hogy az állami nyugdíját ki tudja egészíteni valamekkora összeggel – írta az Economx.

Lesújtó számok: a magyar nyugdíj az egyik legalacsonyabb az unióban

A GKI márciusi kutatása szerint a sereghajtók közé süllyedtek a magyar nyugdíjak az unióban: a 23. legalacsonyabbnak számított, a csatlakozáskor még a 18. helyen volt:


Nyitókép: Idős vásárló az egyik árusnál vásárol a Rákóczi téri vásárcsarnokban, 2022 márciusában. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#nyugdíj#felmérés#közvélemény-kutatás

Címlapról ajánljuk