Belföld

Kilőtt a tankerületek adóssága, új adósok közé került két körzet is

rtl.hurtl.hu

2024. május 24. 10:46

A legnagyobb adósságot, 449 millió forintot a Kölcsey tanárait kirúgó Belső-Pesti Tankerületi Központ halmozta fel.

A tankerületi központok lejárt tartozásállománya februárról márciusra több mint duplájára, 1,6 milliárd forintról 3,5 milliárd forintra nőtt – írja a Népszava a Magyar Államkincstár adatai alapján.

Míg februárban húsz, márciusban már harminckét tankerületnek voltak tartozásai, közülük tizennégy halmozott fel 100 millió forint feletti adósságot. A legnagyobb adósságot a Belső-Pesti Tankerületi Központ (449 millió forint), a Kaposvári Tankerületi Központ (322 millió forint), a Békéscsabai Tankerületi Központ (314 millió forint) és a Váci Tankerületi Központ (241 millió forint) halmozta fel.

Új adósok között szerepel az Észak-Budapesti Tankerületi Központ 197 millió forinttal és a Gyulai Tankerületi Központ 104 millió forinttal.

Az államkincstár listáján szereplő tankerületek közül csak kettő tudta csökkenteni adósságát. A Klebelsberg Központ szerint a tartozások oka, hogy néhány esetben egyes rezsiszámlákat nem sikerül időben kiegyenlíteni, míg a Pedagógusok Szakszervezete szerint a beszállítóknak sem tudnak időben fizetni. A kormány 2023 decemberében 1,8 milliárd forintot biztosított a tankerületi központok tartozásainak rendezésére.

Nyitókép (illusztráció): MTI / Bruzák Noémi

#Belföld#oktatás#tankerület#adósság#dupla#tankerületek#kölcsey ferenc gimnázium#belső-pesti tankerületi központ

Címlapról ajánljuk