Belföld

Négyből három magyar nem bízik a kormányban

rtl.hurtl.hu

2024. május 24. 8:30

Sokan gondolják azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a környzete meglehetősen korrupt – derült ki egy bécsi intézet felméréséből.

A bécsi székhelyű Institut für Motivforschung által végzett felmérés szerint a magyar lakosság jelentős része nem bízik az Orbán-kormányban: csak minden negyedik magyar bízik a kormányban, és egyharmaduk szerint a miniszterelnök és környezete korrupt, írja a Népszava. A legnagyobb bizalom a rendőrség, az Európai Unió és a helyi önkormányzatok iránt mutatkozik.

A válaszadók 67,8 százaléka szerint az emberek nem jelentik a korrupciót a megtorlástól való félelem miatt.

A magyarok többsége, 68,8 százaléka szerint Magyarországnak semleges álláspontot kellene képviselnie az orosz-ukrán konfliktusban. A felmérés résztvevői továbbá úgy vélik, hogy Magyarországnak továbbra is vétóznia kellene európai ügyekben, és a relatív többség szerint az EU-s támogatásokat közvetlenül a polgároknak kellene utalni, nem a kormányon keresztül.

Az Orbán-kormány korrupcióellenes harcát a válaszadók 79 százaléka elégtelennek tartja, és sokan úgy vélik, hogy a kormányzati megbízásokat gyakran pénzzel vagy kapcsolatokkal szerzik meg a vállalkozások. A magyarok majdnem fele szerint az EU intézményeit kritizáló Magyarország nem kellene, hogy betöltse az EU soros elnöki tisztségét.

Nyitókép: Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#magyar kormány#korrupció#felmérés

Címlapról ajánljuk