Belföld

Orbán Viktor Magyar Péterről: Nem lehet tudni, miből lesz cserebogár

rtl.hurtl.hu

2024. május 23. 19:24

Orbán Viktor Magyar Péterről, de a külügyet ért orosz hackertámadásról is beszélt a Blikknek adott interjúban, és elárulta: a mai napig kikéri Varga Judit volt igazságügyi miniszter véleményét.

Orbán Viktor hosszú, csaknem 40 perces interjút adott a Blikknek. „Sose hordtam golyóálló mellényt, most sem hordok” – így kezdte a kormányfő a ritkaságszámba menő interjút, amikor a lap a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletről kérdezte. Az interjúban egyebek mellett elárulta:

a mai napig kikéri Varga Judit volt igazságügyi miniszter véleményét szakmai kérdésekben.

Orbán az interjú elején megismételte korábbi álláspontját, miszerint Fico merénylője progresszív, baloldali és háborúpárti gondolkodású. „Nem tudjuk, hogy egyedül volt-e, egyelőre a titkosszolgálatok közötti beszélgetéseknek az anyagát látom, abban még nem tudtak állást foglalni” – fogalmazott. 

A Blikk arról is megkérdezte Orbánt, hogy kapott-e titkosszolgálati jelentést a külügy elleni orosz hackertámadásról.

Napi gyakorlat, hogy próbálnak hozzáférni egymás adataihoz az államok. Ez alól Magyarország sem kivétel. Északról, délről, keletről és nyugatról egyaránt állandó a... Fogalmazzunk úgy, érdeklődés, betörési kísérletek, adatgyűjtési beavatkozás

– válaszolta Orbán.

Hozzátette, ezekről nem beszélnek, mert egy ilyen beavatkozás a gyenge pontokat célozza meg, és neki nem az a feladata, hogy felfedje ezeket a világ előtt. „Ezekről nem beszélünk, mert hiszen a beavatkozás, az mindig a gyenge pontokat célozza meg és nekem nem az a feladatom, hogy fölfedjem a világ előtt, hol vannak a gyenge pontjaink. Ilyenkor mi mindig elhárítunk, félretolunk, valahogy az egész ügyet próbáljuk inkább az asztal alatt tartani” – mondta. A Külügyminisztériumot ért orosz kibertámadással az RTL Híradója is foglalkozott:


Az interjúban szóba került Novák Katalin államfő és Varga Judit igazságügyi miniszter lemondása. Novák lemondása villámcsapásként érte őt, és elmondása szerint „teljesen eszköztelen” volt abban a helyzetben, de tiszteli a volt köztársasági elnököt, amiért vállalta a felelősséget. Varga Judit lemondását pedig egy szerencsétlen „vezéráldozatként” írta le.

Úgy vélem, neki sem volt más választása, mennie kellett, de ott érzek egy túlzást. Vele szemben a sors itt méltánytalan volt. Nagyon sajnálom, hogy az igazságügyi miniszter asszony ebbe a helyzetbe került

– fogalmazott.

Orbán az újságíró kérdésére elárulta, hogy mindkettőjükkel beszélt lemondásuk óta. „Katalinnal régebben, amikor túl volt ezen az egészen, akkor leültünk inni egy kávét. (…) Nem egyszerűen munkatársak vagy kollégák, hanem barátok is vagyunk. És ezt a barátságot nem is akarom megtagadni Novák Katalinnal. Nem volt kellemes beszélgetés.

Az igazságügyi miniszter asszonnyal gyakrabban találkozom, kíváncsi vagyok a véleményére, vannak ügyek, amelyekben kifejezetten számítok a véleményére most is

– árulta el Orbán.

Hogy miért találkozgat vele, azt azzal indokolta, hogy ritka az „olyan felkészült, tapasztalattal rendelkező, európai kitekintésű politikus, mint Varga Judit”, ezért igyekszik az ő tudását „bekötni” valahogy a saját döntéseibe. Ezen a ponton merült fel Varga exférjének, Magyar Péternek a neve.

A szóban forgó úriembert nem ismerem, életemben két mondatnál többet nem váltottam vele és az is teljesen formális volt. Ha ő a »belső körökhöz« tartozott, akkor én nem

– mondta a Tisza Párt EP-listavezetőjéről Orbán.

Hozzátette, számára kicsit szokatlan, hogy „az ember a saját feleségét lehallgatja és utána a vele való rögzített beszélgetést politikai célokra használja”. Az interjúban arra is rákérdeztek a miniszterelnöknél, hogy bosszantja-e őt Magyar Péter politikai színrelépése.

Egyetlen magyar választópolgártól sem lehet eltiltani, hogy kipróbálja magát a politika világában. Az is lehet, hogy vezeti olyan meggyőződés, ami figyelemre méltó. Nem szabad túl korán ítélkezni, nem lehet tudni, miből lesz a cserebogár

– mondta, hozzátéve, hogy nincs hozzá személyes vagy érzelmi viszonya.


Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#orbán viktor#interjú#magyar péter#orosz hacker#külügyminisztérium#kibertámadás#varga judit#novák katalin

Címlapról ajánljuk