Belföld

Cserével szerezhet meg egy belvárosi önkormányzati lakást a Leisztinger Tamáshoz köthető cég

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2024. május 23. 5:58

Az utóbbi években többször is előfordult az V. kerületben, hogy az önkormányzati lakások nem adásvétel útján, hanem egy ingatlanért cserébe kerültek új tulajdonoshoz. Az rtl.hu információi szerint a Leisztinger Tamáshoz köthető Stúdió-V Kft. is így juthat hozzá ahhoz a 43 négyzetméteres ingatlanhoz, amely a Parlamenttől néhány száz méterre lévő társasházban található. A csereként felajánlott lakás az értékbecslő szerint többet ér, mint a kerület tulajdonában lévő, az üzletbe pedig az önkormányzati lakás bérlője is beleegyezett. Látszólag tehát mindenki jól járt, de a helyi ellenzék szerint ezzel a módszerrel a kerület társasházakban meglévő maradék tulajdona is magánkézbe kerülhet. A kritikákat viszont lesöpörheti a fideszes vezetés arra hivatkozva, hogy minden szabályosan történt, anyagilag pedig jobban jár a kerület.  

Néhány lépésre a Parlamenttől, a Vértanúk terén található az az V. kerületi önkormányzati tulajdonban lévő lakás, amelyet a Leisztinger Tamáshoz köthető Stúdió-V. Kft szerezne meg csereügylet útján – értesült az rtl.hu.

Információink szerint a cég tavaly a következő ajánlatot tette: odaad az önkormányzatnak egy Bajcsy-Zsilinszky úti ingatlant, cserébe pedig megkapja a Vértanúk terén található lakást. A döntéshez a fideszes többségű helyi képviselő-testület jóváhagyására is szükség volt. (A cserét még a kormányhivatalnak is engedélyeznie kell, azt egyelőre nem tudni, rábólintottak-e már az ügyletre.)

A Stúdió-V Kft. által felajánlott ingatlan egy Bajcsy-Zsilinszky úti társasház 5. emeletén található, 51 négyzetméteres, és az értékbecslő jelentése szerint utcai kilátású, jól benapozott. A cég ezt cserélné el a Vértanúk terén lévő félemeleti lakásra, amely 43 négyzetméteres, kevésbé világos, az ablakai pedig az udvarra néznek.

A felajánlott ingatlan a hivatalos értékbecslés alapján 79 millió forintot ér, míg az önkormányzati lakás 64,2 millió forintot. Az üzleten tehát csaknem 15 millió forintot bukna a Stúdió-V Kft., a különbözetről ugyanis lemondott a Leisztinger Tamáshoz köthető cég.

A vállalkozót megkerestük, hogy megtudjuk, neki miért előnyös ennek ellenére is az ügylet, de kérdéseinkre egyelőre nem érkezett válasz. Az ugyanakkor biztos, hogy a Vértanúk terei társasházban már eddig is jelentős érdekeltségei voltak a Leiszitnger Tamáshoz köthető cégeknek: ezek a vállalatok összesen több mint egy tucat ingatlan tulajdonjogát szerezték meg az elmúlt években. Emlékezetes vétel volt például az épület aljában található volt házasságkötő terem megvásárlása – ezt az ingatlant közvetlenül a belvárosi önkormányzat adta el a Stúdió-V. Kft.-nek még 2013-ban

Az ellenzék szerint csak látszólag jár jól mindenki

A mostani cserében érintett önkormányzati lakásban bérlő is lakik, akinek határozatlan idejű szerződése van 2019 óta, de az ügylet ellen neki sem volt kifogása. A konkrét ügytől függetlenül az V. kerületi önkormányzat azt közölte: „A cseréhez minden esetben szükséges a bérlő előzetes hozzájárulása. A hozzájárulás megadása esetén cserelakást ajánljuk fel neki bérleményként, amennyiben nem megfelelő részére, úgy a cserére nem kerül sor”. 

Belváros-Lipótváros Önkormányzatának egyébként mindössze 0,66 százalékos tulajdonrésze volt abban a társasházban, amelyben a Stúdió-V Kft. szerezne meg egy lakást. A helyi ellenzéki képviselők éppen ezt a jelenséget bírálják a hasonló csereügyletek esetében:

így ugyanis szerintük az önkormányzat elveszítheti a maradék tulajdonát is bizonyos társasházakban, amelyek teljesen magánkézbe kerülve könnyen szállodaként végezhetik.

A Vértanúk terén lévő társasházban több magánszemély is rendelkezik tulajdonnal, és egyelőre nem merült fel a szállodaépítés gondolata, de más épületeknél igen.  

A kritikusok megjegyzéseit mindenesetre lesöpörheti az önkormányzat vezetése arra hivatkozva, hogy minden a törvényeknek megfelelően történt, ráadásul így egy sokkal értékesebb ingatlanhoz jutott a kerület.

Nagyjából erre utalt a fideszes vezetésű városrész sajtóosztálya is, amely válaszában azt közölte: „Igazságügyi szakértő készít az ingatlanokról értékbecslést, amely során a felajánlott ingatlannak az önkormányzati ingatlannál magasabb értéket kell képviselnie. Az értékkülönbözet megfizetéséről minden esetben le kell mondjon a cserepartner.”

A tájékoztatás szerint az utóbbi években több ilyen ügylet is volt az V. kerületben: 2015 óta 10 ilyen cserét bonyolítottak le, ebből hatot ebben a ciklusban, azaz 2019 októbere óta. Ezek közül két esetben volt lakott az ingatlan.

A Tiéd a Belváros-frakció tagjaiként nem támogattuk a javaslatot, és nem véletlenül 

– mondta Kovács Alex Gábor, a képviselőcsoport vezetője az rtl.hu-nak. „Több esetben azt látjuk, hogy az önkormányzat asszisztál ahhoz, hogy bizonyos befektetői körök a meglévő tulajdoni hányadukat bővíteni tudják a belvárosi társasházakban. Márpedig tudjuk, mit jelent az, ha a befektető a lakókkal szemben többségbe kerül egy házban. Így lett befektetők tulajdona például a Kálmán Imre utca 17. alatti ház” – fogalmazott. 

Hozzátette: „Képviselő-testületi többségre van szükség a lakók védelme érdekében, de a fideszes többség ebben a ciklusban rendre a belvárosiak ellenében döntött, és attól tartok, hogy a következő ciklusban ugyanez lesz a helyzet.”

Az rtl.hu cégén keresztül megkereste Leisztinger Tamást is, de kérdéseinkre nem érkezett válasz.

Nyitókép: Google

#Belföld#v. kerület#ingatlan#csere#Belváros-Lipótváros#szentgyörgyvölgyi péter#fidesz#leisztinger tamás#ma

Címlapról ajánljuk