Belföld

Átlátszó: Soltész Miklós egyházügyi államtitkár közútra épített kocsibeállóval zárhatta ki szomszédját a telkéről

rtl.hurtl.hu

2024. május 23. 14:18

 A település polgármestere néhány hete felszólította Soltészt az építmény lebontására.

Soltész Miklós, az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár Budajenőn lakik, ahol megvette a háza melletti közút egy részét az önkormányzattól. A szomszédos telek tulajdonosa, Ráth Gábor nem tud autóval bejutni a telkére, mert a megmaradt közút túl keskeny, és egy betonozott árok is akadályozza a behajtást. Soltész ráadásul egy kocsibeállót is építtetett, amely rálóg a közútra. 

A polgármester felszólította Soltészt a bontásra, de az államtitkár fellebbezett. Az ügy a képviselőtestület elé kerül, derül ki az Átlátszó oknyomozásából. 

Soltész 2014-ben vásárolta meg a háza melletti 91 négyzetméteres közútszakaszt az önkormányzattól. Idén kérvényezte a maradék 3 méteres szakasz megvásárlását is, de a képviselőtestület elutasította, mert az út közút, és eladása jogszabályba ütközne. Ráth Gáborék 2019-ben vették meg a Soltész háza mögötti telket, ahol építkezni szeretnének, de a közútra rálógó kocsibeálló miatt nem tudják megközelíteni a telket. Az ügyet jogi úton próbálják rendezni.

Soltész szerint az általuk megvásárolt terület gondozatlan volt, és ők ápolták. A maradék útszakaszt azért akarták megvenni, mert szerintük funkció nélküli volt. A kocsibeállóval kapcsolatosan jogvitában állnak az önkormányzattal, és a jogerős határozatot be fogják tartani.

A polgármester szerint Soltésznek engedélyt kellett volna kérnie a kocsibeálló építéséhez, és a helyi építési szabályzatot sem tartotta be. Miután kiderült, hogy a kocsibeálló a közútra is rálóg, a polgármester felszólította az építmény lebontására. Soltész fellebbezett, az ügy a képviselőtestület elé kerül. A polgármester szerint a szabályokat be kell tartani, és nem tartanak retorzióktól.

Nyitókép: MTI / Czeglédi Zsolt

#Belföld#Soltész Miklós#államtitkár#közút#kocsibeálló

Címlapról ajánljuk