Belföld

Öt hétig tartották mesterséges kómában Noémit, áprilisban kapta el a Covidot

rtl.hurtl.hu

2024. május 22. 7:23

Az orvosok azt mondták a családjának, nem tudják, meddig tart ki.

Noémi idén áprilisban kapta el a Covidot, a fertőzés olyan súlyos volt, hogy a 35 éves nőt öt hétig tartották mesterséges kómában, noha három oltást (a két kínai után egy Janssen vakcinát) is beadatott magának, írja a Blikk.

Ausztriában dolgozom, ott kezdtem el érezni az első tüneteket. Nehéz nyeléssel kezdődött, aztán jött a köhögés, de akkor még nem foglalkoztam vele különösebben. Aztán egyik nap zuhanyzás közben olyan remegés jött rám, hogy kezdtem komolyan megijedni

– mondta a lapnak a 35 éves debreceni nő. 

Mint írják, a nő hazautazott Debrecenbe, ahol megérkezése utám csillapíthatatlan hányás tört rá, rohamkocsit kellett küldeni érte. 

Azonnal az intenzívre kerültem, akkor már azt mondták, a tüdőm 95 százalékának befellegzett. Egy vastag csövet dugtak az orromba, azon át kaptam az oxigént

– mesélte a nő, akinek a kezelés ellenére két nap után annyira leromlott az állapota, hogy az orvosok úgy döntöttek, mesterséges kómába helyezik. Lélegeztetőgépre tették, öt hétig ez tartotta életben.

„Utólag tudtam meg, hogy a családomnak minden nap azt mondták az orvosok, hogy nem tudják, meddig tartok még ki, jöjjenek be és búcsúzzanak el tőlem. Azt is kérték tőlük, hogy hívják be a barátaimat, hogy amíg altatásban vagyok, beszéljenek hozzám” – folytatta Noémi. Miután az állapota némileg javult, felébresztették, ám április 17-én újra mélyaltatásba kellett tenni. Gége- és légcsőmetszést hajtottak végre rajta.

A hetekig tartó mesterséges kóma után már járni sem tudott, járókerettel próbált meg közlekedni, amiben gyógytornászok segítették. A sok fekvés miatt elfekélyesedett a fejbőre, kihullott a haja. 

Roncs lettem 

– summázta a fiatal nő, aki elképesztő erővel igyekezett talpra állni. 

Mára úgy tűnik, legyőzte a koronavírust, sőt, immár azt tervezi, hogy nyáron a munkahelyére is visszatér, írja a lap.

Nyitókép (illusztráció): Ápolók ellátnak egy beteget a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. Fotó: MTI/Balázs Attila

 

#Belföld#covid#mesterséges kóma#életveszély#vírus#pandémia

Címlapról ajánljuk