Belföld

Személyes szálak a NER idején látványosan gyarapodó takarítócég és a közbeszerzések kiírója között

rtl.hurtl.hu

2024. május 21. 10:01

Százmilliárdos kórházi közbeszerzésekről van szó.

Személyes szálak fűzik a NER-kedvenc takarítócéget a százmilliárdos kórházi közbeszerzések kiírójához, írja a 444.hu.

A B+N Referencia Zrt., egy takarítócégként indult vállalat, 2010 után jelentős növekedést ért el, részben óriási állami megbízások révén. 2010 és 2022 között árbevétele több mint nyolcvanszorosára, adózott nyeresége pedig kétszázszorosára nőtt. A cég több állami megrendelést nyert el, például a MÁV vonatainak takarítását végzik, hasonlóan a kórházakhoz, ahol üzemeltetési feladatokat is ellátnak. 

A kórházi feladatokkal kapcsolatos közbeszerzéseket az állami Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól (KEF) nyerte el, ahol az egyik igazgató, Horváth Gábor, korábban a B+N-nél dolgozott – írja a 444, amit a portál állításai szerint a cég is megerősített. E szerint az üzemeltetési üzletág igazgatója volt Horváth, egészen 2022. november végéig. Ezután ment át ahhoz az állami szervhez, ahol volt cégének adták a kórházi munkákat. 

A 444.hu megjegyzi, hogy Horváth és a KEF-főigazgató felesége is kapcsolatban áll a B+N-nel, bár nem közvetlen alkalmazottként. Ez felveti az összeférhetetlenség kérdését, amit mindkét fél tagadott. A B+N-től azt írták a portál kérdésére, hogy a két nő külső partnereknél dolgozik, és nem vesznek részt semmilyen módon sem KEF-es projektekben.

NAV-eljárás, munkaügyi ellenőrök

Az állami közbeszerzéseket sorra nyerő céghez került a szekszárdi kórház takarítási biznisze januárban, és nem sokkal később öt takarítót is indoklás nélkül kirúgtak. A Házon kívülnek nyilatkozó két érintett szerint azért, mert felemelték a hangjukat egyebek közt amiatt, hogy nem fizetik rendesen a túlórákat. Az ügyet a Házon kívülben részletesen is feltárták.


Nyitókép: Betegek várakoznak a traumatológiai osztályon a budapesti Szent János Kórházban 2015. augusztus 6-án. Fotó: MTI / Balogh Zoltán

#Belföld#kórház#közbeszerzés#milliárdos#NER#takarítócég

Címlapról ajánljuk