Belföld

Alig van fiatal tanár a magyar iskolákban

rtl.hurtl.hu

2024. május 21. 8:00

Az idei tanévben is tovább nőtt a 60 éves vagy idősebb pedagógusok száma, fiatalok alig vannak. 

Csak az általános iskolákban több mint 11 ezer főállású, 60 éves vagy idősebb tanár dolgozik, ami majdnem ezerrel több, mint tavaly – írta a Népszava, a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva. A lap hozzátette, hogy az idős pedagógusok száma az elmúlt két évben majdnem 25 százalékkal nőtt.

Az egyik legnagyobb változás a fiatalabb korcsoportokban történt, ahol csökkent az általános iskolás tanárok száma. A Népszava cikke szerint ebben szerepet játszhat az elmúlt évben tapasztalt felmondási hullám: az érdekképviseletek szerint főleg a fiatalok mondtak nemet az új pedagógus életpálya törvényre, vagyis a státusztörvényre és az azzal járó változásokra.

Közben a 30 év alatti tanárok aránya mindössze 6,7 százalék az általános iskolai tanárok körében, feleannyian vannak, mint a 60 éves vagy idősebb általános iskolai pedagógusok.

Nyitókép: Felírja a tudnivalókat a táblára egy tanár a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgán a zalaegerszegi Báthory István Technikumban 2024. május 6-án. Fotó: MTI/Katona Tibor

 

#Belföld#oktatás#tanár#életkor#pedagógus#általános iskola

Címlapról ajánljuk