Belföld

Legalább 80 utast nem engedtek fel Budapesten a Wizz Air Szaúd-Arábiába tartó járatára

rtl.hurtl.hu

2024. május 19. 12:52

A Wizz Air szerint kisebb félretájékoztatás történt. Az ok: a zarándoklat.

Legalább nyolcvan utas maradt hoppon szombaton a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, miután a Wizz Air megtagadta tőlük a felszállást. A Blikk szerint a 80-100 utas a légitársaság járatával szeretett volna Szaúd-Arábiába, pontosabban Dzsiddába utazni. A Wizz Air azzal indokolta a döntést, hogy egy felsőbb utasítás szerint nem engedhetik fel a gépekre azokat utasokat, akik nem rendelkeznek úgynevezett haddzs-vízummal.

A lap szerint az utasok felháborodtak, ugyanis semmiféle tájékoztatást nem kaptak erről az utazásukat megelőzően. Többen is csak a repülőtéren tudták meg, hogy nem utazhatnak.

A Blikk kereste az ügyben a Wizz Airt, akik elnézést kértek az okozott kellemetlenségekért, valamint közölték, hogy a nap folyamán már bejelentették a szaúdi hatóságok, hogy további értesítésig minden vízumot elfogadnak.

A légitársaság azt írta: „A háddzs zarándoklat időszaka minden évben különösen forgalmas Szaúd-Arábiában, ezért az ország előírja, mely speciális vízumokkal lehet csak belépni az ország területére – ha ettől eltérő okmánnyal érkeznek, az súlyos bírságot vonhat maga után. A Wizz Air azt az utasítást kapta a szaúd-arábiai hatóságoktól, hogy május 18-tól már csak a zarándoklat idejére érvényes vízumot fogadhatják el a beszállásnál. Az aznapi Budapest-Dzsidda járaton emiatt több utasnak is – a szigorú protokoll szerint – meg kellett tagadni a fedélzetre lépését, ugyanis nem rendelkeztek ezzel az okirattal. A légitársaság folyamatosan egyeztetett a szaúdi hatóságokkal, akik a nap folyamán már ellentétes információt közöltek, amely szerint további értesítésig minden vízum elfogadható az országba történő beutazáskor.

A Wizz Air ezúton is elnézést kér az utasoktól a kellemetlenségekért. Az érintett járatok utasai választhatják a jegyár 120%-os jóváírását WIZZ-számlán, vagy a jegy vételárának teljes visszatérítését az eredeti fizetési móddal.” 

 

Nyitókép: Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images

#Belföld#wizz air#szaúd-arábia#vízum#liszt ferenc nemzetközi repülőtér

Címlapról ajánljuk