Belföld

Kiraktak a kórháznál egy férfit, akinek „sav került a szervezetébe”, uniós tenderekről tudhatott

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2024. május 16. 5:55

Sav okozta belső sérülésekkel ápoltak egy férfit a Péterfy Sándor utcai kórházban – értesült az rtl.hu. Egy másik, vádalkut kötni akaró férfi azt állítja: szándékosan itattak az áldozattal maró anyagot, mert sokat tud egy kiterjedt csalási ügyről, és el akarták hallgattatni. Szerinte a sérülthöz nem is hívtak mentőt, hanem csak kirakták a kórház épületénél. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre azt közölte: az ügyben büntetőeljárást folytatnak ismeretlen tettes ellen. 

Márciusban került a Péterfy Sándor utcai kórházba az a férfi, akit sav okozta belső sérülésekkel kezeltek – értesült az rtl.hu. Információink szerint felmerült, hogy nem véletlenül ivott maró anyagot, hanem szándékosan juttatták azt a szervezetébe.

Úgy tudjuk, hogy az áldozathoz nem is hívtak mentőt a feltehetően a XVIII. kerületben történt eset után, hanem elvitték a Péterfy Sándor utcai kórházba, és ott kitették őt.

Az Országos Mentőszolgálat érdeklődésünkre azt közölte, aznap nem volt ehhez hasonló esetük, azaz ilyen sérülésekkel nem vittek senkit sem kórházba. „A megadott információk alapján mentőellátásról nincs tudomásunk, kérjük keresse az illetékes kórházat és hatósági szerveket” – írták.

A Péterfy Sándor utcai kórház ugyanakkor megerősítette, hogy aznap valóban volt ilyen betegük. „Tájékoztatjuk, hogy említett napon intézményünkbe szállítottak olyan beteget, aki az ön által leírtaknak megfelelhet, azonban állapotáról, illetve az eset körülményeiről a beteg- és személyiségi jogokra való tekintettel nem adhatunk bővebb felvilágosítást”. Ennek megfelelően azt sem árulták el, hogy a beteget pontosan hogyan „szállították” az intézménybe.

Az esetnek köze lehet egy igen kiterjedt csalási ügyhöz, amelyben pályázati pénzekkel kapcsolatban történhettek visszaélések – ezt állítja legalábbis egy férfi, aki vádalkut kötne a hatóságokkal. 

El akarhatták hallgattatni

Őt egy teljesen másik ügyben elítélték már, de az információiért cserébe azt várja, hogy mérsékeljék a rá váró büntetést, vagy legalább enyhítsenek a börtönkörülményein. Szerinte a sav nem véletlenül került – a csalásokról szintén sokat tudó – kórházba szállított férfi testébe: így akarták az áldozatot megfélemlíteni vagy elhallgattatni.

Kiraktak a kórháznál egy férfit, akinek „sav került a szervezetébe”, nyomoz a rendőrség
Illusztráció – Fotó: Pexels

Az rtl.hu megkeresésére – amelyben részletesen leírtuk a mérgezésről szóló információinkat – a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte: „az ön által említett eset kapcsán a Budapesti Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást folytat, melynek részleteiről az eljárás érdekeire való tekintettel nem áll módunkban bővebb információt adni”. Azt tehát a hatóságok nem árulták el, hogy pontosan milyen gyanúval nyomoznak a savivással összefüggésben. Így azt sem közölték, hogy valóban érkezett-e vádalku-ajánlat.

Újabb megkeresésünkre, amelyben már megneveztük a gyanúsnak vélt pályázatokat is, az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy a felsorolt tenderekkel kapcsolatban nem nyomoznak. A pályázati pénzekkel összefüggésben ugyanakkor elsősorban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytathat nyomozást, ezért az adóhatóságot is megkerestük, de kérdéseinkre egyelőre nem érkezett válasz. 

Ezek a tenderek egyébként gyakran valamilyen teljesen új technológia fejlesztését célozták, de a tanú szerint az már kérdéses, hogy az ígért innováció valóban létrejött-e. Némelyik pályázat kulturális célokat határozott meg. 

Értékük egyenként több száz millió forint volt, azaz ha lesz nyomozás, összesen több milliárd forintnyi uniós tenderpénzt kellene átvizsgálni.

A vádalkut kötni akaró férfi egyébként azt állítja, hogy körözés alatt álló szökevények pontos hollétét is ismeri.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Lakatos Péter/MTI

#Belföld#kórház#sav#büntetőeljárás#rendőrség#csalás#ma#eu#Baleset-bűnügy

Címlapról ajánljuk