Belföld

Spiegel: EP-képviselők mentek neki Orbánnak egy Ursula von der Leyennek küldött levélben

rtl.hurtl.hu

2024. május 10. 16:10

Azonnali bírságokat kérnek az Európai Parlament tagjai. Úgy látják, hogy a magyar kormány intézkedései a külföldi cégek kiszorítását szolgálják, megsértve az uniós jogot. 

A német Spiegel szerint öt EP-képviselő közös levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez a magyar kormány szerintük a versenyt korlátozó fellépése miatt. 

A közös kiállás azért is furcsa, mert különböző képviselőcsoportok tagjai fogtak össze az Orbán Viktorral való szembenállás ügyében. A lap ötfős csoportot említ, négyet említ, név nélkül egy finn kereszténydemokrata, egy spanyol szocialista és a liberális Renew Europe képviselőcsoport magyar politikusát (kérdéseinket elküldtük a Momentumnak – a szerk.), illetve megnevezve a német zöldpárti Daniel Freundot.

A lap ki is emeli, hogy „politikailag sok minden elválasztja a képviselőket. Ami összeköti őket, az a budapesti kormány gazdaságpolitikája feletti felháborodásuk.” Mint írják, Orbán Viktor céljává nyilvánította, hogy az úgynevezett stratégiai ágazatokban régóta működő uniós cégeket kiszorítsa az országból. Ez 

a letelepedés szabadságának, a tulajdonhoz való jognak, a tisztességes verseny elveinek és az egységes piac más alapvető elemeinek kirívó megsértése

– áll az Ursula von der Leyennek írt, múlt héten elküldött levélben, amelyben arról is írnak, hogy az elnök hatóságának „gyorsabban és szisztematikusabban” kell fellépnie a zaklatás ellen, mindenekelőtt pedig az Európai Bizottságnak „azonnal bírságokat kell kiszabnia”.

A Spiegel felidézi, hogy Orbán Viktor évek óta különadókat vet ki a külföldi vállalatokra az építőiparban, a hírközlésben, a közlekedésben, a kiskereskedelemben és a pénzügyi területen. A cél az, hogy addig nyomasszák a tulajdonosokat, amíg azok el nem adják vállalkozásukat magyar vállalkozóknak, akikről gyakran kiderül, hogy Orbán köréhez köthetők.

A lap példákat hoz:

  • A magyar kormány megkérdőjelezhető széndioxid-adókkal és bányajárulékokkal vereségbe taszította az építőanyag-óriás Heidelberg Materials magyarországi leányvállalatát.
  • A brit Vodafone csoport eladta mobiltelefon-hálózatát a magyar 4iG csoport által vezetett konzorciumnak, miután Orbán Viktor megemelte a távközlési bevételekre kivetett adókat. 
  • A düsseldorfi székhelyű Avialliance cégtől, a budapesti repülőtér üzemeltetőjétől a hatóságok fontos engedélyeket tagadtak meg. A tulajdonosok most az eladásról tárgyalnak.

A cikk szerint Orbán sokáig nagyjából zavartalanul tudta végrehajtani stratégiáját, mert a legjobb feltételeket kínálta az autóipar és a védelmi ipar erős uniós vállalatainak is. 

Oszd meg és uralkodj, az elv jól ismert. Amióta azonban a budapesti kormány egyre agresszívebben hajtja magyarosítási stratégiáját, a korábban megkímélt iparágak is attól tartanak, hogy támadások célpontjává válnak. Ennek következtében egyre több külföldi cég és egyesületi lobbista lép fel nyilvánosan a zaklatások ellen. A hallgatás többé nem opció

– fogalmaz a Spiegel szerzője.

Februárban német és osztrák üzletemberek utaztak Brüsszelbe, hogy figyelmeztessék az uniós hatóságokat. Néhány héttel később nagy port kavart egy levél, amelyben Hans Reisch, a Spar kiskereskedelmi lánc vezetője panaszt tett az Európai Unió brüsszeli központjában. Azt kifogásolta, hogy a négy éve érvényben lévő, csak a külföldi cégeket érintő különadó tisztességtelen előnyhöz juttatja a magyar versenytársakat. 

Ez volt az első alkalom, hogy egy cégvezető ilyen módon panaszkodott a budapesti kormány beavatkozására

– áll a cikkben, amelyben felidézik: a magyar kormány egy törvénymódosítással lehetővé tette volna a Gazdasági Versenyhivatal számára, hogy szinte tetszés szerint kisajátítsák az „alapvető jelentőségű vállalatokat”, vagy kényszerítsék őket a vezetőség leváltására.

Amikor azonban Magyarország nyolc legnagyobb kereskedelmi partnerének –  köztük az Egyesült Államok, Németország és Franciaország – kamarai szervezetei kifogást emeltek, Orbán Viktor pártja visszavonta a javaslatot.

A lap szerint a hatások már Magyarországon is érződnek, a cementiparban bevezetett különadók például számos építőanyag importjának növekedéséhez és áremelkedéséhez vezettek. 

„Elfogadhatatlan, hogy az EU milliárdokat fizessen egy olyan kormánynak, amely illegális módszerekkel zaklatja az európai vállalatokat” –  mondta a lapnak Daniel Freund zöldpárti EP-képviselő. Ő a júniusi európai parlamenti választások utáni időszakra összpontosít: 

A következő Bizottság sürgős feladata lesz, hogy ennek véget vessen.

A történtek ellenére a Spar nem tervezi a kivonulást Magyarországról:


Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#ursula von der leyen#levél#daniel freund#Európa

Címlapról ajánljuk