Belföld

Dobrev Klára: Ma már kínos fideszesnek lenni

rtl.hurtl.hu

2024. május 10. 8:42

Dobrev Klára szerint a számok alapján pontosan látható, hogy a választások után brutális megszorításokra készül a kormány.

„Mindenkivel hajlandók vagyunk együttműködni, aki Orbán rendszerét akarja leváltani, és kizárja a Fidesszel való koalíciót” – mondta a Telexnek Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője, aki két év múlva ismét miniszterelnök-jelölt szeretne lenni. 

Az interjúban egyebek mellett arról beszélt: 

  • Szerinte 2019-re sikerült lebontani a centrális erőteret, és Orbán rendszerét erősíti, ha valaki gyurcsányozik vagy az ellenzéki polgármesterek ellen indul a választáson.
  • „Ma már kínos fideszesnek lenni, és szerinte nem biztos, hogy a június 9-i választás után Orbán túlélne egy bizalmatlansági szavazást a parlamentben. (…) De már Orbán Viktornak is ciki lenni ebben az országban. Az egy hungarikum, hogy a miniszterelnök titokban kampányol”.
  • „A legkisebb falutól a budapesti kerületekig mi tudtuk megmozgatni a legtöbb embert. A fő kérdés pedig az, hogy június 9-én kinek hány szavazója lesz”. 
  • „Abban a pillanatban azonban, hogy megjelenik valaki, aki Orbán helyett az ellenzéket akarja leváltani, olyan kudarcra számíthatunk, mint 2022-ben. Nem engedhetjük meg még egyszer, hogy a centrális erőtér visszaépüljön”.
  • „A számok alapján pontosan látjuk, hogy a választások után brutális megszorításokra készülnek”.
  • Elképzelhetőnek tartja, hogy a Orbán Viktor megbukna egy bizalmi szavazáson. „Háromszor annyi ajánlóívet vettünk fel és adtunk le, mint a Fidesz. Az, hogy kínos fideszesnek lenni, nagyon hamar eléri a kormánypárti egyéni képviselőket, akik a helyi közösségben mozognak”.
  • „A választások előtt mindig megjelenik valaki, aki azt mondja, hogy mindenki hülye az ellenzéki oldalon, csak ő a helikopter. (…) Aki le akarja bontani Orbán Viktor rendszerét, annak tudomásul kell vennie a matematika törvényét”.
  • „A Fidesz gyurcsányozása nem Gyurcsányról szól, hanem az ellenzék vezető politikai erejének megsemmisítéséről. Ha Gyurcsányt elütné a hajókötél két nap múlva, Isten ne adja, akkor karácsonyoznának”.
  • „A következő öt év egyik legfontosabb feladata a bérfelzárkózás. (…) Az nem működik, hogy a magyarországi német autógyárban dolgozók ugyanazért a munkáért kevesebbet kapnak, mint Németországban”.
  • „Orbán legnagyobb hazugsága, hogy az erős Európa arról szó, hogy még a farmernadrág hosszáról is Brüsszelben döntenek. Az erős Európa lényege, hogy közös választ adjunk a közös kihívásokra, mint a multik, a biztonság vagy a klímaválság. Minden olyan döntést, amit tagállami vagy önkormányzati szinten meg lehet hozni, azt helyi szinten kell rendezni”.

Nyitókép: Soós Lajos/MTI

#Belföld#dobrev klára#demokratikus koalíció#interjú#ellenzék#önkormányzati választás 2024#európai parlamenti választás 2024

Címlapról ajánljuk