Belföld

Véleménycikket írt a kínai elnök a Magyar Nemzetbe: A kínai–magyar barátság olyan, mint a jó tokaji bor: illatos, édes, tartalmas és tartós

rtl.hurtl.hu

2024. május 8. 9:44

A cikk szerzője: Hszi Csin-ping. A szerző a Kínai Népköztársaság elnöke.

Kína és Magyarország együtt lép az „arany vízi útra” – ezzel a címmel jelent meg véleménycikk a Magyar Nemzetben a hamarosan hazánkba látogató kínai elnök, Hszi Csin-ping tollából.

Néhány emlékezetes mondat a Kínai Népköztársaság elnökének publicisztikájából:

  • „Májusban, amikor az Alföldön a virágok és a fű illata betölti a levegőt, Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatást teszek Magyarországon.”
  • „Magyarország híres csodálatos tájairól és neki dicsőséget hozó, kiváló szülötteiről. Gazdag történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik. A költő-hazafi Petőfi versei széles körben ismertek, csakúgy, mint a „zongora királyaként” emlegetett Liszt szenvedélyes zenéje. A magyar nép szorgalmas, elmés, nyitott és elfogadó. Mer új utakon járni, és innovatív készségekben gazdag. Találmányai mindegyike – így a golyóstoll, a hologram vagy a Rubik-kocka – az emberiség fejlődésének egy-egy meghatározó pontja.”
  • „A kínai–magyar barátság olyan, mint a jó tokaji bor: illatos, édes, tartalmas és tartós.”
  • „A két fél magas szintű kölcsönös politikai bizalmat alakított ki, a kétoldalú kapcsolatok pedig a történelem legjobb időszakába, mondhatni az »arany vízi útra« léptek.”
  • „A két ország közötti humán cserekapcsolatokban minél inkább haladunk előre, lépteink annál határozottabbak, a népeink közötti barátságot minél tovább építjük, alapjai annál erősebbek.”
  • „Ki kell tartanunk az összefogás és az együttműködés mellett, erőteljesen támogatnunk kell az emberiség közös értékeit, így a békét, a fejlődést, a méltányosságot, az igazságosságot, a demokráciát és a szabadságot.”
  • „Egy ősi kínai mondás szerint »a hasonló gondolkodásúak között a hegyek és vizek adta távolság nem jelent akadályt«. Ezzel összecseng a magyar közmondás, miszerint »a jó barát drágább az aranynál«. Az új kor új útján a kínai fél várakozással tekint a magyar barátaival való barátság új történetének, az együttműködés új fejezetének megírása elé, hogy közösen vágjunk utat a két nép számára egy szebb jövő felé.”

Nyitókép (illusztráció): Hszi Csin-ping kínai államfő fogadja Orbán Viktort Pekingben 2019. április 25-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

#Belföld#Hszi Csin-ping#kína#vélemény#magyar nemzet#népek barátsága

Címlapról ajánljuk