Belföld

Nem támogatja a Fidesz-frakció saját képviselőjük gyónási titokra vonatkozó módosítását

rtl.hurtl.hu

2024. május 8. 12:00

A fideszes javaslat szerint az egyházi személyeknek nem kellene jelenteniük a gyerekek ellenük elkövetett bűncselekményeket, ha azokról gyónás útján szereznek tudomást.

Mint arról beszámoltunk, a Fidesz képviselője, Dunai Mónika a parlamentben olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amelynek értelmében az egyházi személyeknek nem lenne kötelességük jelenteniük a gyerekek ellenük elkövetett bűncselekményeket, ha azokról gyónás útján szereznek tudomást.

Az indoklás szerint ez a gyermekvédelmi jelzőrendszer egységesítését szolgálná, és az egyházi személyekre vonatkozó felmentést a büntetőeljárási törvény is biztosítja, ha tanúként hallgatják ki őket.

A javaslat más részei arról szólnak, hogy milyen jelzési kötelezettségei vannak az állami szerveknek, köznevelési intézményeknek és gyermekvédelemben dolgozó szakembereknek, és milyen következményekkel jár, ha nem tesznek eleget ezeknek a kötelezettségeknek vagy nem tesznek feljelentést. 

A Fidesz-frakció szerdán kiadott nyilatkozatában azt írja: a gyermekvédelmi törvényhez kizárólag olyan módosítást támogat, amely szigorítást tartalmaz.

„Dunai Mónika képviselőtársunk tegnapi javaslata szigorít, a fegyelmi felelősségre vonást és a büntetőjogi következményeket is kiterjeszti a gyermekvédelmi jelzőrendszer valamennyi tagjára, ha azok elmulasztják jelzési kötelezettségüket egy gyermek veszélyeztetettségének észlelése esetén. Kivételek ez alól nem lehetnek sem egyházi, sem alapítványi, sem egyéb fenntartású intézményekben. Ezt támogatjuk. A gyónási titokra vonatkozó részt azonban nem, mert annak jelenlegi szabályozása elegendő, módosítása szükségtelen” – idézi a közleményt az MTI.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#fidesz#fidesz-frakció#gyónás#gyónási titok#módosítás#dunai mónika

Címlapról ajánljuk