Belföld

Nagy Márton: Magyarország meghatározó szereplővé válhat az űriparban

rtl.hurtl.hu

2024. május 6. 14:58

Nagy Márton szerint a magyar műholdgyártási képesség nem csak gazdasági és biztonsági, hanem szuverenitási kérdés is.

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén – jelentette ki az MTI tudósítása szerint Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a 4iG Space and Technology űripari holdingvállalat gyártással foglalkozó portfólió vállalata, a Remred Zrt. martonvásári űrtechnológiai gyártóközpontjának hétfői alapkőletételént.

Nagy szerint a magyar műholdgyártási képesség nem csak gazdasági és biztonsági, hanem szuverenitási kérdés is. Úgy véli: az ágazat fényes jövő előtt áll, ugyanis az űripar a világ egyik legjobban növekvő, a nemzetközi felmérések szerint is válságálló iparága, amelynek értéke a 2023-as 630 milliárd dollárról egyes becslések szerint 2035-re elérheti az 1800 milliárd dollárt.

A miniszter közölte: a Remtech névre keresztelt üzemegység 10 milliárd forintnál nagyobb beruházás lesz és legalább 85 magas hozzáadott értéket előállító munkahelyet teremt.

Sárhegyi István, a Remred társalapítója és a 4iG Space and Technology Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a Martonvásáron megvalósuló beruházásnak köszönhetően Magyarország rövid időn belül a globális űrpiac egyik meghatározó szereplőjévé válhat.

Az űrtechnológiai gyártóközpont négyezer négyzetméter alapterületű lesz, ebből 1500 a tisztatér, 650 a laborok, 750 pedig az irodák alapterülete. A komplexumban műholdak és a legkorszerűbb űrrendszerek tervezését, gyártását, illetve tesztelését végzik majd 2026-tól Európában egyedülálló moduláris technológiával, a maximális űreszköz gyártási kapacitás 400 kilogramm lesz.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

#Belföld#Nagy Márton#4iG#műhold#gyártás#4ig space and technology#szuverenitás

Címlapról ajánljuk