Belföld

Jön a 13. Alaptörvény-módosítás, még az EU-s hitelfelvételt is beleírják

rtl.hurtl.hu

2024. április 30. 7:31

Rögtön 3 pontban is változtatnak.

A Fidesz által benyújtott három Alaptörvény-módosításra vonatkozó javaslatok közül az egyik a Tessely Zoltán által benyújtott tervezet, amely kétharmados többséghez kötné Magyarország részvételét az EU-s hitelfelvételekben. Ennek értelmében az Országgyűlésnek az összes képviselő kétharmadának szavazatával kellene támogatnia a hitelközösség létrejöttét, írja a HVG.

A második módosítás, amelyet Kósa Lajos jegyez, a Magyar Honvédséget érinti. Ez a javaslat arra irányul, hogy sarkalatos törvényben határozzák meg Magyarország területén zajló csapatmozgások és katonai műveletek szabályozását, de az erről szóló részletek egyelőre nem ismertek.

Vejkey Imre módosító javaslata kiegészíti Orbán Viktor már korábban bejelentett módosítását, amely megakadályozná, hogy kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények esetén az elkövető kegyelmet kapjon. A kiegészítés értelmében sarkalatos törvény határozná meg, hogy a köztársasági elnök mely esetekben nem adhat kegyelmet a gyermekek ellen elkövetett szándékos bűncselekmények elkövetőinek.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI / MTVA

#Belföld#alaptörvény#módosítás#fidesz#kegyelmi botrány

Címlapról ajánljuk