Belföld

Hiába vallott Nyírkarász fideszes polgármestere a fideszes országgyűlési képviselő ellen, nem nyomoz a rendőrség

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 26. 10:05

Megszüntette a rendőrség a nyírkarászi piac építése ügyében is indított nyomozást, amiben a Fidesz országgyűlési képviselőjére vallott a település fideszes polgármester.

Nem nyomoz tovább a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség egy sor nyírségi településen felmerült közbeszerzési visszaélés, így a nyírkarászi piac építése ügyében sem – írja a 24.hu. A történtekről Hadházy Ákos független ellenzéki képviselő is beszámolt Facebook-oldalán.

Az ügy 2018-ra nyúlik vissza, amikor Nyírkarász egy helyi termelői piac kivitelezésére pályázott, és ehhez 78 millió forint európai uniós támogatást el is nyert. Szalmási József, a település fideszes polgármestere több pályázatot is kiírt a kivitelezésre, azonban a tenderre meghívott cégek egyszer sem tettek ajánlatot. Ezek után felkért egy ajaki vállalkozót ajánlattételre.

Szalmási tájékoztatta a pályázati projekt menedzselésével megbízott Szabolcs 05 Nonprofit Kft. ügyvezetőjét a megállapodásról. Ez után nem sokkal Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője közölte vele, hogy egy másik – egyébként a pályáztatás elején ajánlattételre felkért – cég fogja elvégezni a piac építését, és ha ebbe a polgármester nem egyezik bele, akkor Nyírkarász nem jut hozzá az uniós támogatáshoz és a beruházás nem valósulhat meg.

A nyírkarászi piac ügyéről 2021-ben a 24.hu beszámolt. Szalmási József a rendőrségen vallomást is tett, amiben elmondta azt is, hogy ő mint polgármester Kovács Sándor parlamenti képviselő fenti közlését tudomásul vette. A termelői piac megvalósítására újra kiírt pályázaton a Kovács Sándor által kijelölt kft. – Kovács Sándor egyik barátjának cége – egyedül elindulóként nyert is, az önkormányzat megkapta a pályázott európai uniós forrást, a beruházás megvalósult. A 24.hu egyébként azt is megírta, hogy Kovács Sándor barátjának cége, a GÉ-65 Mérnökiroda Kft. néhány év alatt egymilliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a Kovács Sándor választókerületéhez tartozó településeken, ami után rendőrségi nyomozás indult „versenyt korlátozó megállapodás tilalma közbeszerzési eljárásban” címen.

A megyei rendőrség végül csaknem három év nyomozás – telefon-lehallgatások, tanúkihallgatások – után megszüntette az eljárást. Az eljárást lezáró határozat szerint „a közbeszerzési dokumentumokból megállapítást nyert, hogy egy behatárolt földrajzi körzetben elhelyezkedő hét település (...) beruházásaik megvalósítására kevés kivétellel ugyanazon hat gazdasági társaságot választották ki és kérték fel ajánlattételre, melyek közül kivétel nélkül a többnyire egyedül pályázó GÉ-65 Mérnökiroda Kft. ajánlata került ki győztesként”. A rendőrség megállapította ugyan, hogy mindez a gazdasági szereplők összehangolt magatartására utalhat, és a 

versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűncselekmény gyanúját keltheti.

A 24.hu cikke szerint a borsodi rendőrök azzal zárták le a nyomozást, hogy bár a bűncselekmény gyanúja nem zárható ki, „a pályázatok készítésére, a beruházásokat kivitelező vállalkozások kiválasztására irányuló összehangolt magatartás vagy irányítottság mértékét, mélységét, az abban résztvevő személyeket illetően nem kellően egzaktak, cselekményre, illetve személyre mutatóak, és ilyen adatokat az eljárás során nem lehetett beszerezni, még a kiterjedt bizonyítás és a leplezett eszköz alkalmazás ellenére sem.”


Szalmási József nyírkarászi polgármester a 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy

hiába verklizik itt a 24.hu, úgyse tudnak tenni semmit. Se a rendőrség, se a Hadházy, se önök. Hadházy be is kaphatja.

Szalmási József elárulta, hogy a történtek ellenére baráti viszonyban van Kovács Sándorral, a rendőrségen tett vallomásáról pedig azt mondta:

Lehet, piás voltam akkor.


Nyitókép: Google Street View

#Belföld#szabolcs-szatmár-bereg megye#Nyírkarász#közbeszerzés#európai unió#uniós pénz#nyomozás#hadházy ákos#Európa

Címlapról ajánljuk