Belföld

Itt a szigorítás: minden termékre kiterjeszti a kormány a „könyvfóliázást”

rtl.hurtl.hu

2024. április 24. 11:59

Megjelent a rendeletmódosítás: minden gyermekeknek készült termékre kiterjesztette a kormány a „könyvfóliázást”. 

Tavaly nyáron kezdték el lefóliázni a könyvesboltokban azokat a fiataloknak szóló könyveket, amelyekben LMBTQ-szereplők vannak, miután életbe lépett az ezt előíró jogszabály. 


Ez várhat most minden más gyermekeknek szóló termékre is, miután a kormány egy rendeletmódosítással ezekre is kiterjesztette a jogszabályt – írta a 24.hu.

A rendelet szerint „a gyermekeknek szóló olyan termék, amelynek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának vagy a homoszexualitásnak a megjelenítése vagy népszerűsítése vagy a szexualitás közvetlen, naturális vagy öncélú ábrázolása”

  • a többi, gyermekeknek szóló terméktől elkülönítve, zárt csomagolásban forgalmazható,
  • kirakatban elhelyezni, közszemlére tenni tilos,
  • és nem forgalmazható nevelési-oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi intézmény, valamint templom és vallásgyakorlásra rendelt más hely bármely bejáratától számított 200 méteres közúti (közterületi) távolságon belül.

A 24.hu ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a kormánypárti lapok korábban arról panaszkodtak, hogy az „LMBTQ-lobbi” már „a gyerekjátékok közé is beférkőzött”.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogi programjának munkatársa tavaly szeptemberben a könyvekre vonatkozó jogszabályt „teljesen zavarosnak” nevezte a Reggeliben. Hozzátette, hogy szerintük a jogszabály úgy, ahogy van, rossz, mert értelmezhetetlen fogalmakkal, túl általánosan fogalmaz, a szabályok betarthatatlanok és túlzók.


Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezése Brüsszelben a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) második napján, 2024. április 17-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#fóliázás#lmbtq#kormány#rendelet#jogszabály#zárt csomagolás

Címlapról ajánljuk