Belföld

Hivatalosan is román lett Rapport Richárd, a sakkozó cáfolja

rtl.hurtl.hu

2024. április 20. 8:22

Korábban valóságos botrány alakult ki az országváltás miatt.

Frissítés!

Rapport Richárd szombat délután azt a tájékoztatást adta, hogy nem lett román állampolgár. „Reggel rengeteg üzenetet kaptam, folyamatosan küldték el nekem a cikkeket. Ezzel kapcsolatban azt szeretném mondani, hogy nem igaz. Ahogy több más sakkozónak, nekem is felajánlották ezt a lehetőséget, de visszautasítottuk. Nem ismerem a sajtó a működését, hogy miért írta meg tényként, de a lényeg az, hogy nem igaz, nem tettem állampolgári esküt” – idézte a sakknagymester válaszát a Telex. Eredeti cikkünket ez után olvashatja.

2024. március 21-én Rapport Richárd hivatalosan román állampolgárságot szerzett, feleségével, Rapport Jovánával együtt kapta meg az állampolgárságot. A Magyar Hang cikkéből kiderül, hogy az országváltást Tóth Tibor Facebook-oldalán vette észre, aki Tiboru írói álnéven ismert.

Rapport 2022 tavaszán költözött Romániába, és kérvényezte, hogy román színekben indulhasson a versenyeken. A sakkozó, akit sokan sakkvirtuóznak tartanak, már 14 évesen nemzetközi nagymesteri címet szerzett. 

A váltás mögött többek között az állt, hogy Rapport támogatást keresett a költségeinek fedezésére.

Magyarországon a kérvényt elutasították, míg a román hatóságok hajlandóak voltak még az 50 ezer eurós (20 millió forint) bánatpénzt is kifizetni érte. Jelenleg Rapport a világranglistán a 29. helyen áll.

Nyitókép: Fernando Villar/EFE/EPA/MTI

#Belföld#rapport richárd#románia#országváltás#sakkozó

Címlapról ajánljuk